Glavni razlog usporavanje potražnje

Kompanija DP World očekuje pad troškova transporta robe

SvetVesti

18.1.2023 10:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kompanija DP World očekuje pad troškova transporta robe Kompanija DP World očekuje pad troškova transporta robe
Kompanija DP World očekuje pad troškova transporta robe za dodatnih 15 do 20 odsto u 2023. godini, zbog usporavanja potražnje. To je izjavio zamenik... Kompanija DP World očekuje pad troškova transporta robe

Kompanija DP World očekuje pad troškova transporta robe za dodatnih 15 do 20 odsto u 2023. godini, zbog usporavanja potražnje. To je izjavio zamenik izvršnog direktora logističke kompanije Juvraj Narajan (Yuvraj Narayan) na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, prenosi Blic pozivajući se na Reuters.

Prema njegovim rečima, prvi znaci osetnog pada tražnje bili su vidljivi i vozarine (cene po kojima se tereti isporučuju kontejnerom od jedne tačke zemaljske kugle do druge) su značajno pale na određenim rutama pošto su agencije, uključujući Međunarodni monetarni fond (MMF), snizile prognoze rasta.

„Jasno je da postoji ogroman pad potražnje, zalihe se ne raščišćavaju, narudžbine ne stižu. Najgore tek dolazi. Najveći problemi bili su u Kini, Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama“, istakao je Narajan.

Naglasio je da je u svim transportnim stopama došlo do značajnog pada vozarina između 20 i 50 odsto, čemu su posebno doprineli, kako je ocenio, poremećaji tokom pandemije korona virusa, inflacija u Evropi zbog skoka cena energije i ozbiljni poremećaji u globalnim lancima snabdevanja. Ovi poremećaji su, kako je naveo, i dalje prisutni kao rezultat rata u Ukrajini i sankcija Rusiji.

„Predstavnici kompanije DP World razgovarali su sa Ujedinjenim nacijama i Kijevom o obezbeđivanju bezbednog prolaza za transport žitarica iz Ukrajine, ali tek treba da se dobiju neophodna odobrenja“, istakao je Narajan.

Ukrajinski izvoz žitarica iz crnomorskih luka i načini deblokade izvoza đubriva i hrane iz Rusije predmet su intenzivnih diplomatskih pregovora od prošle godine. Ukrajina je veliki globalni proizvođač i izvoznik žitarica, ali su njene isporuke značajno pale zbog oružanih sukoba u mnogim regionima i ruske blokade njenih morskih luka.

Narajan je takođe naveo da je rat u Ukrajini primorao DP World da obustavi svoje investicione planove u Rusiji.

„Postoje novi trgovinski putevi koji tek treba da se uspostave, i mi smo tu kao potencijalni partneri. Sve je na čekanju dok se ne dobije jasnija politička slika“, ocenio je on u Davosu.

  • GOCA BG

    21.1.2023 #1 Author

    Sve je na cekanju dok se ne iskristalise stanje na trzistu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...