Kineska gejming kompanija zadržaće 2,3 odsto udela u internet prodavnici

Kompanija Tencent deli akcije JD.com svojim deoničarima

BerzaNovacSvetVesti

23.12.2021 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kompanija Tencent deli akcije JD.com svojim deoničarima Kompanija Tencent deli akcije JD.com svojim deoničarima
Kineska gejming kompanija Tencent podeliće svojim deoničarima akcije maloprodajnog preduzeća JD.com u vrednosti od 16,4 milijarde dolara, kako bi umanjila svoj udeo u ovoj... Kompanija Tencent deli akcije JD.com svojim deoničarima

Kineska gejming kompanija Tencent podeliće svojim deoničarima akcije maloprodajnog preduzeća JD.com u vrednosti od 16,4 milijarde dolara, kako bi umanjila svoj udeo u ovoj e-commerce firmi.

Iz kompanije Tencent saopšteno je da će distribuirati akcije vredne 16,37 milijardi dolara svojim akcionarima i tako smanjiti udeo u drugoj najvećoj internet prodavnici u Kini sa 17 odsto na 2,3 odsto. Nakon toga, najveći udeo u JD.com imaće maloprodajni lanac Wallmart.

Ovaj potez “deinvestiranja” dolazi nakon novih regulatornih mera Pekinga u vezi sa tehnološkim firmama, koje su usmerene na rast njihovog prekookeanskog poslovanja, piše Reuters.

Iz kompanije Tencent, koja je počela da investira u JD.com 2014. godine, saopšteno je da je ovo pravi trenutak da podeli svoje deonice, uzimajući u obzir da je ova e-commerce firma dostigla nivo na kome može sama da investira u svoj rast.

Deonice JD.com pale su 11, 2 odsto na ranom trgovanju na hongkoškoj berzi, što je najveći procenat pada još od izlaska na berzu u junu 2020. godine. S druge strane akcije kompanije Tencent porasle su 5,7 odsto.

Kako je saopšteno iz obe kompanije, one će nastaviti da posluju zajedno, s tim što će generalni direktor i predsednik odbora kompanije Tencent Martin Lau dati ostavku na mesto člana upravnog odbora u firmi JD.com.

Deoničari kompanije Tencent imaju pravo na jednu JD.com deonicu na svaku 21 akciju koju poseduju u gejming firmi.

Rukovodioci kompanije Tencent, u čijem vlasništvu je i aplikacija za dopisivanje WeChat, odlučili su da podele deonice umesto da ih prodaju na berzi kako b izbegli nagli pad akcija JD.com, kao i veliki porezi.

  • SUNCOKRET

    2.3.2022 #1 Author

    Super, akcionari su sigurno zadovoljni s ovim potezom bez obzira koji je povod.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...