Plate radnicima zagarantovane do januara

Kompanija Varteks se povlači sa berze da bi se smanjili rashodi

RegionVesti

13.11.2023 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kompanija Varteks se povlači sa berze da bi se smanjili rashodi Kompanija Varteks se povlači sa berze da bi se smanjili rashodi
Kompanija Varteks se u drugoj godini mandata novog Upravnog odbora na čelu sa direktorom Draženom Dobišem, nakon niza vlasničkih promena, u iščekivanju rešenja koje... Kompanija Varteks se povlači sa berze da bi se smanjili rashodi

Kompanija Varteks se u drugoj godini mandata novog Upravnog odbora na čelu sa direktorom Draženom Dobišem, nakon niza vlasničkih promena, u iščekivanju rešenja koje je, čini se, „šiveno” za dugoročno održivo poslovanje, sprema da napusti Zagrebačku berzu.

Istovremeno, čini se da se za period nakon skupštine akcionara, koja je zakazana za polovinu decembra, a na kojoj je ovaj predlog jedna od tema dnevnog reda, priprema teren na više nivoa gde će se ključni pitanja razjasniti.

Naime, kompanija je već duže vreme pod teretom nerešenog pitanja od kojeg zavisi budućnost, odnosno bez dogovora različitih poverilaca o raspodeli sredstava od buduće prodaje preostale imovine Varteksa, piše Poslovni.hr.

Zanimljivo je da prema poslednjim procenama imovina vredi oko 24 miliona evra, dok dug navodno iznosi oko 19,3 miliona evra.

Kako se nezvanično može čuti na tržištu, interesovanje potencijalnih kupaca ne izostaje.

Foto: Freepik.com

Nedavni problemi u vezi sa isplatom zarada za oko 650 radnika premošteni su, kaže Dobiš, do sredine januara, ali i potvrđuje da je Varteks uložio napore da uštedi svaki cent, tako da Uprava sada planira povlačenje iz berzi upravo u kontekstu smanjenja rashoda.

A to, kako se ispostavilo, iznosi oko 4.000 evra mesečno, odnosno mesečni trošak održavanja ove akcije na berzi, odnosno uključuje plan za 50.000 evra smanjenja troškova na godišnjem nivou. Zbog toga će se na skupštini akcionara, prema predlogu Upravnog odbora, raspravljati i odlučivati o predlogu da se nešto više od pet miliona običnih akcija kompanije povuče sa berze.

„Akcijama se ionako slabo trguje, a za Varteks održavanje akcije na berzi predstavlja trošak – to je oko 4.000 evra mesečno, u situaciji kada nam je svaki evro bitan da bismo održali likvidnost“, objašnjava.

Dobiš je, na upit o zahtevima za transparentnost poslovanja, što znači i u odnosima sa investitorima, dodao da se sve to najbolje postiže preko berze, ali tvrdi da će Varteks o svemu uredno komunicirati na svom sajtu.

U skladu sa zakonom, u predloženoj odluci se navodi da se Varteks obavezuje da će u roku od tri meseca od dana upisa odluke u sudski registar, otkupiti akcije svih akcionara koji budu glasali protiv odluke, uz pravičnu naknadu. Ukoliko akcionari glasaju za napuštanje tržišta akcija, jer se radi o povlačenju nelikvidne akcije, za navedeni slučaj pravična naknada bi se utvrdila revizorskim izveštajem o proceni fer vrednosti akcije.

Dobiš, međutim, ne računa na finansijske implikacije koje bi u tom slučaju bile udar na likvidnost, s obzirom na moguće isplate onih akcionara koji bi se protivili predloženoj odluci. Takođe, kako je potvrdio za Poslovni dnevnik, Upravni odbor je ovaj predlog saopštio najvećim akcionarima, pa se sa te strane ne očekuju iznenađenja.

  • SABRINA

    13.11.2023 #1 Author

    Pamtim „Varteks“ konfekciju kao jednu od kvalitetnijih u bivšoj SFRJ.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    13.11.2023 #2 Author

    Firma sa dugom tradicijom iz stare Jugoslavije,steta sto ovako zavrsava…

    Odgovori

  • Marijana

    17.11.2023 #3 Author

    Šteta…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...