Zarade članova menadžmenta su i do 800 puta veće od plata "običnih" radnika u SAD

Kompanije najmanje vrednosti indeksa S&P 500 povećale su nadoknade izvršnim direktorima za vreme pandemije

NovacSvetVesti

15.5.2021 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kompanije najmanje vrednosti indeksa S&P 500 povećale su nadoknade izvršnim direktorima za vreme pandemije Kompanije najmanje vrednosti indeksa S&P 500 povećale su nadoknade izvršnim direktorima za vreme pandemije
Prosečne plate izvršnih direktora kompanija porasle su za vreme pandemije, dok su njihovim radnicima smanjene mesečne zarade, pokazalo je novo istraživanje koje je preneo... Kompanije najmanje vrednosti indeksa S&P 500 povećale su nadoknade izvršnim direktorima za vreme pandemije

Prosečne plate izvršnih direktora kompanija porasle su za vreme pandemije, dok su njihovim radnicima smanjene mesečne zarade, pokazalo je novo istraživanje koje je preneo Business Insider.

Studija Instituta za političke studije pratila je 100 kompanija sa najnižom prosečnom platom zaposlenih, a koje pripadaju indeksu S&P 500. Prema istraživanjima je otkriveno da direktori u 51 posmatranoj kompaniji imaju porast prihoda od 29 odsto u 2019. godini.

U međuvremenu, prosečna plata zaposlenih u tim firmama u 2020. godini iznosila je 28.187 dolara, što je smanjenje od 2 odsto u odnosu na 2019. godinu, i pokazuje da je plata za izvršne direktore i radnike bila u odnosu 830:1. Od 51 firme njih 16 je godinu završilo neprofitabilno, ali su imale najveću prosečnu platu direktora, ukupne vrednosti od 17,5 miliona dolara.

„Kada ljudi puno rade i zauzvrat ne dobijaju poštenu nagradu, a moraju da brinu da li će platiti stanarinu na kraju meseca, sigurno je da osećaju veliku nejednakost“, izjavila je autorka studije za Insider Sara Anderson (Sarah Anderson).

Analiza časopisa The Wall Street Journal u aprilu otkrila je da je u više od 300 kompanija S&P 500, zarada izvršnog direktora u proseku dostizala 13,7 miliona dolara u 2020. godini, što je povećanje za oko milion dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Zakon o plaćanju poreza na bonuse izvršnih direktora je jedan od načina za rešavanje razlike u platama između izvršnih direktora i „običnih“ radnika. Pored toga, porez na korporacije bi se postepeno povećavao od 0,5 odsto za kompanije u kojima je odnos plata izvršnog direktora i prosečnog radnika 50:1, do pet odsto za kompanije čiji izvršni direktori ostvaruju preko 500 puta veću zaradu od prosečne plate u kompaniji. Ta mera mogla bi da donese oko 150 milijardi dolara u narednih 10 godina u Sjedinjenim Američkim Državma, piše WSJ.

U međuvremenu, novizabrani predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) predložio je povećanje stope poreza na dobit sa 21% na 28%, nagoveštavajući da će biti zadovoljan i sa poreskom stopom od 25%, piše Business Insider.

  • GocaBG

    15.5.2021 #1 Author

    Nekorektno..ali tako je uvek bilo i bice…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...