Dugoočekivani pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi

Konačno snižena cena sojinog zrna, za 10 odsto

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

28.5.2021 14:34 Autor: Marko Miladinović 1

Konačno snižena cena sojinog zrna, za 10 odsto Konačno snižena cena sojinog zrna, za 10 odsto
Najnoviji izveštaj o prometu na novosadskoj Produktnoj berzi govori o promeni cenovnog trenda na koju se dugo čekalo. Naime, početkom nedelje cene svih ponuđenih... Konačno snižena cena sojinog zrna, za 10 odsto

Najnoviji izveštaj o prometu na novosadskoj Produktnoj berzi govori o promeni cenovnog trenda na koju se dugo čekalo. Naime, početkom nedelje cene svih ponuđenih roba su imale tendenciju pada, što je najizraženije bilo kod sojinog zrna, od oko 10 odsto.

Ukupan promet u sedmici na izmaku na našoj jedinoj robnoj berzi iznosio je 3.025 tona robe, uz rast od 18,63 odsto, čija je finansijska vrednost iznosila 105.163.750,00 dinara, odnosno nešto manje od 900.000 evra, uz rast od 36,61 odsto.

Tržište kukuruza je bilo uzburkano, zbog pomenutog silaznog trenda. Dešavale su se konstantne dnevne promene cene, koje su uglavnom pratile aktuelna svetska kretanja.

Početkom nedelje kukuruz je prometovan po ceni od 26,00 din/kg bez PDV, da bi pri njenom izmaku, trgovanje bilo u cenovnom rasponu od 24,70 din/kg do 25,50 din/kg bez PDV. Ponderisana cena je iznosila 25,40 din/kg bez PDV, što predstavlja pad od 3,8 procenata u odnosu na prethodni period.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u Novom Sadu u periodu 24.5. -28.5.2021. godine/Izvor: Produktna berza

Kod sojinog zrna pad cena je bio najizraženiji. Protekle nedelje je ovaj trend bio veoma primetan. Kao i kod kukuruza, tako i kod soje, uticaj su imali svetski trendovi, ali na cenovni pad je uticao više unutrašnji faktor. Potpuno odsustvo tražnje treću nedelju zaredom, dovelo je do toga da ova uljarica zabeleži oštar pad od 9,94 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Berzanski ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 77,00 din/kg bez PDV. Međutim, krajem nedelje ponuda je bila na nižem nivou od zaključenih. Treba imati u vidu da je cena soje nedavno dostigla istorijski rekord, pa se ovo može tumačiti kao očekivana korekcija tržišta.

Cene pšenice su takođe slabile i na međunarodnoj i na domaćoj sceni, a pad cena ove žitarice je pratio kretanje kukuruza, koji je ostao glavni pokretač dinamike tržišta. Realizacija se kretala u cenovnom opsegu od 22,50 din/kg do 22,70 din/kg bez PDV sa tendencijom nadole.

Uljana repica, proizvod kod koga je volatilnost bila najveća poslednjih meseci, pala je u kontekstu rastućih zaliha ulja i poboljšanih vremenskih prilika u Kanadi. Berzanski ugovori sa isporukom robe u žetvi su zaključeni od 470,00 evra do 480,00 evra po toni.

  • Zorica S.

    28.5.2021 #1 Author

    Dosta je zastupljena u prehranbenoj industriji….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...