SPREMAN NOVI KRIZNI FINANSIJSKI PAKET U SAD

Kongres odobrio 1.900 milijardi dolara pomoći

NovacSvetVesti

11.3.2021 12:58 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kongres odobrio 1.900 milijardi dolara pomoći Kongres odobrio 1.900 milijardi dolara pomoći
Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je konačnu verziju zakona o olakšicama, odnosno kriznom finansijskom paketu pomoći u iznosu 1.900 milijardi dolara. Dokument je prosleđen... Kongres odobrio 1.900 milijardi dolara pomoći

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je konačnu verziju zakona o olakšicama, odnosno kriznom finansijskom paketu pomoći u iznosu 1.900 milijardi dolara. Dokument je prosleđen na potpis predsedniku SAD Džou Bajdenu, koji bi trebalo to da učini u petak, nakon čega će moći da počne distribucija novčane pomoći.

Bajden je naveo da zakon ispravlja “kičmu naciji“, radnicima i radnom narodu koji je sagradio i održava zemlju, kao i da im daje šansu za borbu. Uprkos pozivima predsedavajuće u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi i drugih demokratskih lidera, predlog zakona nije dobio dvostranačku podršku. 

Foto: Tanjug/AP

Zakon je izglasan u Predstavničkom domu u kojem demokrate imaju većinu sa 220 glasova “za“ i 211 “protiv“. Podsetimo, Senat je prošle nedelje usvojio zakon glasanjem 50 prema 49, nakon određenih izmena teksta na zahtev demokratskih senatora, prenosi Xinhua.

Demokratski kongresmen Džered Golden glasao je protiv zakona, izražavajući zabrinutost zbog izmena teksta u Senatu. “Iako podržavam napor Senata da smanji broj bogatijih domaćinstava koja će primati novac iz podsticajnog paketa, odustajanje od povećanja minimalne zarade ili određivanje niže naknade za nezaposlene, podrivaju politiku koju podržavam“, naveo je Golden, prenosi NPR.

Foto: Tanjug/AP

Američki zakon o spasilačkom planu iz 2021. godine, kako glasi zvaničan naziv usvojenog akta, uključuje novi krug direktnih uplata u iznosu 1.400 dolara za većinu Amerikanaca, 350 milijardi dolara za državne i lokalne vlade, kao i sredstva za direktnu borbu protiv pandemije. Takođe, do septembra se produžava dodatna naknada za nezaposlene od po 300 dolara nedeljno. Nezaposlenost je najteže pogodila radnike na najniže plaćenim poslovima. 

“Krećemo punom parom sa primenom zakona, jer znamo da je američkom narodu potrebna pomoć i da je potrebna što pre“, saopštila je Džen Psaki, sekretarica za medije Bele kuće, navodeći da će predsednik u petak overiti zakon svojim potpisom.

Izvor: FED/AP

Demokrate ocenjuju da je mera finansijske pomoći od 1.900 milijardi dolara jedna od najpopularnijih u poslednjih nekoliko decenija, nazivajući je “smelim olakšanjem“ za ljude širom zemlje, koje će značajno smanjiti siromaštvo i podstaći oporavak. 

S druge strane, republikanci tvrde da je paket preskup, optužujući demokrate da su napustili dvopartijski koncept odlučivanja kako bi progurali liebarlnu politiku i odluke koje nisu u vezi sa pandemijom, kao i da je Kongres prošle godine dvopartijski usvojio pet paketa za borbu protiv posledica pandemije u ukupnom iznosu od 4.000 milijardi dolara.

Ekonomski stručnjaci sa Wall Streeta i iz javnog sektora revidirali su prognoze za ekonomski rast SAD zbog masivnog paketa finansijske pomoći i sprovođenja vakcinacije.  Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj predvidela je u utorak da će američka ekonomija ojačati za 6,5 odsto u 2021. godini, dok je pre tri meseca procenila rast BDP za 3,2 procenta. Američka ekonomija oslabila je u 2020. godini za 3,5 odsto, što je najveći pad BDP SAD od 1946. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...