Prva sednica Saveta za kvalitet

Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda

BiznisBolji posaoPoslovanjeSrbijaVesti

16.3.2022 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda
Na prvoj sednici Saveta za kvalitet, kojom je predsedavao Milan Ljušić, državni sekretar i predsednik Saveta za kvalitet, istaknuti su konstruktivni predlozi za budući... Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda

Na prvoj sednici Saveta za kvalitet, kojom je predsedavao Milan Ljušić, državni sekretar i predsednik Saveta za kvalitet, istaknuti su konstruktivni predlozi za budući rad u pogledu unapređenja oblasti infrastrukture kvaliteta.

„Ministarstvo privrede je po prvi put izdvojilo sredstva za sufinansiranje troškova za usluge iz oblasti infrastrukture kvaliteta u iznosu od 50 miliona dinara za ovu godinu, za finansijsku podršku privrednicima u okviru programa „Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda“, rekao je Ljušić i dodao da će se ovaj program sprovoditi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, saopštava ministarstvo privrede.

Ljušić je istakao jačanje koordinativne i regulatorne uloge Ministarstva privrede koje je nadležno za tehničke propise i ocenjivanje usaglašenosti u odnosu na donosioce tehničkih propisa, organe carine i tržišnog nadzora, privredu, radi kontinuiranog praćenja unapređenja kvaliteta u oblasti privrede.

„Narodna skupština Republike Srbije je 2021. godine usvojila tri sistemska zakona iz oblasti infrastrukture kvaliteta i to Zakon o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, Zakon o izmenama i dopunama zakona o akreditaciji, Zakon o predmetima od dragocenih metala. Ministarstvo privrede je preuzelo sve relevantne tehničke propise EU iz svoje nadležnosti, a sve u cilju podizanja nivoa konkurentnosti srpske privrede i razvoja ukupne klime za unapređenje kvaliteta u našoj zemlji“, naglasio je Miodrag Dugandžija v.d. pomoćnika ministra i zamenik predsednika Saveta za kvalitet.

Na sednici Saveta su učestvovali i stručnjaci sa projekta „EU za Srbiju – Podrška bezbednijim proizvodima“ koji je finansiran iz evropskih fondova, a koji su članovima Saveta prezentovali ključna dostignuća, rezultate i planove projekta. Navedeni projekat pomaže Ministrastvu privrede i drugim organima i institucijama na putu evrospkih integracija u oblasti prvog pregovaračkog poglavlja „Kretanje roba“.

Saveta za kvalitet obrazovan je u januaru ove godine, kao stručno savetodavno telo sa ciljem razvoja oblasti infrastrukture kvaliteta u Srbiji.

Zadatak Saveta je praćenje i analiza sprovođenja aktivnosti u oblasti infrastrukture kvaliteta, davanje mišljenja i preporuka, kao i razmatranje pitanja od značaja za razvoj i unapređenje infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji.

  • Milovan94

    16.3.2022 #1 Author

    Standardi se moraju poštovati. Kvalitet je mnogo bitan

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.3.2022 #2 Author

    Sjajno,na tome treba u nasoj zemlji raditi…

    Odgovori

  • VERA

    17.3.2022 #3 Author

    Standardi moraju da se postuju, nema nedodirljivih.

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #4 Author

    Zar to postoji?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...