KORONA UGROZILA VIŠEVEKOVNI ZANAT Proizvodnja murano stakla pred gašenjem

EUVesti

25.8.2020 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KORONA UGROZILA VIŠEVEKOVNI ZANAT Proizvodnja murano stakla pred gašenjem KORONA UGROZILA VIŠEVEKOVNI ZANAT Proizvodnja murano stakla pred gašenjem
Turista nema, radionice su zatvorene, prodavnice prepune neprodatih predmeta, stazama uz kanale niko ne prolazi, zanatlije su zatvorile svoje radnje, i ugasile peći, ovako... KORONA UGROZILA VIŠEVEKOVNI ZANAT Proizvodnja murano stakla pred gašenjem

Turista nema, radionice su zatvorene, prodavnice prepune neprodatih predmeta, stazama uz kanale niko ne prolazi, zanatlije su zatvorile svoje radnje, i ugasile peći, ovako poslednjih meseci izgleda ostrvo Murano kraj Venecije, čuveno po proizvodnji stakla.

Pandemija će, izgleda, zadati poslednji udarac svetski poznatoj proizvodnji stakla na ostrvu Murano, piše u svojoj reportaži dnevni list “Il fato Kotidijano”, prenosi Tanjug.

Na ostrvu gde se sedam vekova proizvode- duvanjem užarenoga stakla, predmeti koji se ističu svojom zanatskom lepotom, od sićušnih perli i sličnih objekata do vrhunskih umetničkih predmeta, ovakvu sezonu niko ne pamti.

Muranisti vec 15 godina imaju probleme, mnogi odlaze sa ostrva, staklarski zanat polagano odumire, a aktuelna kriza izazvana pandemijom, samo je pogoršala ionako katastrofalnu situaciju. Italijanski list zato se pita da li je došao kraj jedinstvenom viševekovnom zanatu.

”Mi hleb zarađujemo zahvaljujući turistima, nema ih i bojim se da će mnoge moje kolege odlučiti da zauvek zatvore radionice”, kazao je za italijanski list jedan od najpoznatijih majstora stakla na svetu, Đanfranko Roseto je tek nedavno potpalio peć i otvorio radionicu.

Sva ekonomija na ostrvu Murano je bazirana na izradi i prodaji predmeta od stakla.

“Ako ne radim ja, neće raditi ni onaj koji proizvodi tube za duvanje stakla, a ako ne radimo nas dvojica, nece raditi ni prodavnica muranskog stakla, i na kraju ni mesar ni prodavac hleba, jer mi od njih kupujemo”, istakao je Roseto.

I Rafaela Lamberto, koja radi sa staklom od kada je imala 14 godina, inače pred penzijom, prvi put je zatvorila vrata svoje prodavnice. Zabrinuta je od čega će živeti tokom zime.

Ostrvo Murano je vekovima bila nezavisna opština, a taj status joj je bio potvrđen i u vreme Napoleana. Tek 1923. godine je ukinuta samostalnost Murana, a ostrvo pripojeno Veneciji.

Priča o staklarima sa Murana potiče iz 1270. godine, kada je odlučeno da staklarske radnje iz Venecije budu prebačene na ostrvo. Predmeti izrađeni u zanatskim radionicama na ostrvu su prepoznatljivi po svojoj obradi i bojama, pa otuda i zajednički naziv “murano”, sinonima kvaliteta i autentičnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...