Koliko dugo će trajati dužina isplate zavisi od radnog staža

Kreće isplata naknade za nezaposlene – ko ima pravo na nju

NovacOsiguranjeSrbijaVesti

13.4.2021 07:35 Autor: Marija Jovanović 3

Kreće isplata naknade za nezaposlene – ko ima pravo na nju Kreće isplata naknade za nezaposlene – ko ima pravo na nju
Nacionalna služba za zapošljavanje najavila je da će u utorak, 13. aprila korisnicima isplatiti posebnu novčanu naknadu za mart uplatom na tekuće račune kod... Kreće isplata naknade za nezaposlene – ko ima pravo na nju

Nacionalna služba za zapošljavanje najavila je da će u utorak, 13. aprila korisnicima isplatiti posebnu novčanu naknadu za mart uplatom na tekuće račune kod poslovnih banaka.

Zbog epidemije korona virusa sve više ljudi iz različitih razloga ostaje bez posla. Da podsetimo, pravo na novčanu naknadu ima nezaposleno lice koje je bilo obavezno osigurano 12 meseci neprekidno ili sa prekidima u poslednjih 18 meseci. Neprekidnim osiguranjem smatra se i prekid osiguranja kraći od 30 dana.

Ovo pravo ostvaruje se u slučaju prestanka radnog odnosa ili prestanka obaveznog osiguranja, a po osnovu:

  • Prestanka radnog odnosa otkazom od strane poslodavca u skladu sa propisima o radu i to:
  • Ukoliko zbog tehnoloških, ekonomskih i organizacionih promena prestane potreba za obavljanje određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla, osim za lica koja su se zbog rešavanja viška zaposlenih svojevoljno opredelila za novčanu naknadu ili posebnu novčanu naknadu  – u većem iznosu od visine otpremnine utvrđene Zakonom o radu.
  • Ako zaposleni ne ostvaruje rezultate rada, odnosno nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi.
  • Prestanka radnog odnosa na određeno vreme, privremenih i povremenih poslova, probnog rada.
  • Prestanka funkcije izabranih, imenovanih i postavljenih lica, ukoliko nije ostvareno pravo na mirovanje radnog odnosa ili naknadu plate.
  • Prenosa osnivačkih prava vlasnika, odnosno člana privrednog društva.
  • Otvaranja stečaja, pokretanja likvidacionog postupka i u drugim slučajevima prestanka rada poslodavca.
  • Premeštaja bračnog druga, u skladu sa posebnim propisima.
  • Prestanka radnog odnosa u inostranstvu.
Ruka u ruci
Foto: Pexels.com

Pravo na novčanu naknadu ne može da ostvari zaposleni kome je radni odnos prestao njegovom voljom ili krivicom. Posle prestanka radnog odnosa iz ovog razloga potrebno je ponovo ostvariti  minimalni staž osiguranja od 12 meseci neprekidno ili 12 meseci sa prekidima u poslednjih 18 meseci.

Put do novčane naknade

Nezaposlenom pripada novčana naknada od prvog dana od dana prestanka obaveznog osiguranja, ako podnese zahtev Nacionalnoj službi za zapošljavanje u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa ili prestanka osiguranja. Nezaposlenom koji podnese zahtev po isteku roka od 30 dana, novčana naknada pripada od dana podnošenja zahteva. Pravo na novčanu naknadu nema nezaposleni koji podnese zahtev po isteku vremena za koje bi mu pravo na novčanu naknadu pripadalo.

Visina naknade

Osnovica za utvrđivanje visine novčane naknade jeste prosečna zarada, odnosno plata ili naknada zarade nezaposlenog u skladu sa zakonom u poslednjih šest meseci koji prethode mesecu u kojem je prestao radni odnos, odnosno osiguranje. Novčana naknada utvrđuje se u visini od 50 odsto osnovice utvrđene zakonom. Novčana naknada ne može biti viša od 160 odsto niti niža od 80 minimalne zarade utvrđene u skladu sa propisima o radu za mesec u kojem se vrši isplata novčane naknade.

Trajanje isplate

Novčana naknada isplaćuje se nezaposlenom tri meseca, ako ima staž osiguranja od jedne do pet godina, šest meseci ukoliko ima staž od pet do 15 godina, devet meseci za staž osiguranja od 15 do 25 godina i 12 meseci ukoliko je staž osiguranja duži od 25 godina.

  • Anonimni

    15.4.2021 #1 Author

    Zvuci interesanto,ali ne znam koliko ce da kosta.

    Odgovori

  • Ljilja

    6.5.2021 #2 Author

    To je u teoriji pravo nezaposlenog a praksa je surova i sušta suprotnost. Uostalom zaposleni i odvaja doprinose za slučaj nezaposlenosti, tokom radnog staža…..

    Odgovori

  • NINICA

    26.9.2022 #3 Author

    Interesantno!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...