Bankarski sistem beleži pozitivan finansijski rezultat

Krediti građanima u Crnoj Gori 6,55 odsto veći u odnosu na kraj aprila prošle godine

NovacRegionVesti

23.5.2022 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Krediti građanima u Crnoj Gori 6,55 odsto veći u odnosu na kraj aprila prošle godine Krediti građanima u Crnoj Gori 6,55 odsto veći u odnosu na kraj aprila prošle godine
Ukupni krediti odobreni građanima na kraju aprila ove godine su iznosili 1,5 milijardi evra, što je 6,55 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji... Krediti građanima u Crnoj Gori 6,55 odsto veći u odnosu na kraj aprila prošle godine

Ukupni krediti odobreni građanima na kraju aprila ove godine su iznosili 1,5 milijardi evra, što je 6,55 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštila je šefica Odeljenja za analizu sistema u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) Željka Asanović.

Ona je agenciji Mina kazala da ukupni krediti građana na kraju aprila, u odnosu na kraj prošle godine, beleže rast od 3,4 odsto, piše RTCG.

Asanović je rekla da je program „Evropa sad“ uticao na povećano interesovanje građana za kreditiranjem, te je, prema rezultatima najnovije ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, došlo do povećanog rasta tražnje za kreditima.

„Naime, rast neto zarada je doveo do poboljšanja kreditne sposobnosti građana, te možemo reći da je rast tražnje za kreditima i očekivan. Takođe, prema oceni banaka, došlo je do blagog pooštravanja kreditnih standarda kada je u pitanju kreditiranje stanovništva“, objasnila je Asanović.

Ona je dodala da su na kraju aprila ove godine ukupni krediti na nivou sistema iznosili 3,55 milijardi evra i beleže rast odnosu na isti prošlogodišnji period i kraj prošle godine od 7,69 odsto, odnosno 5,61 odsto.

Asanović je saopštila da je na kraju aprila ove godine finansijski rezultat na nivou bankarskog sistema pozitivan i iznosi 21 milion evra, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 18,2 miliona evra.

„Koeficijent solventnosti na nivou sistema na kraju prošle godine je iznosio 18,5 odsto, što je znatno iznad zakonom propisanog minimuma, koji iznosi 10 odsto“, navela je Asanović.

Prema njenim rečima, likvidna aktiva banaka na kraju aprila ove godine iznosi 1,47 milijardi evra, što je skoro 39 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Učešće likvidne aktive u ukupnoj aktivi na kraju aprila je 26,5 odsto i u odnosu na isti period prošle godine ostvaruje rast od 3,69 procentnih poena“, precizirala je Asanović.

Kada su u pitanju nekvalitetni krediti na nivou sistema, Asanović je kazala da oni na kraju aprila iznose 220,3 miliona evra i predstavljaju 6,21 odsto ukupnih kredita.

„U odnosu na isti period prošle godine beleže rast od 0,69 procentnih poena“, dodala je Asanović.

Na pitanje da li je neka banka pod posebnim nadzorom CBCG i da li kod neke finansijske institucije postoji potreba za dodatnom dokapitalizacijom, Asanović je odgovorila da vrhovna monetarna institucija kontinuirano prati poslovanje svih banaka i sistemu, kako kroz neposrednu tako i kroz posrednu kontrolu.

„Sve banke su u redovnom režimu poslovanja“, zaključila je Asanović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...