Nemačkoj se zamera da upumpavanjem 200 milijardi evra može da naruši zajedničko tržište

Kristijan Lindner odbacio kritike EU o merama protiv krize

EUVesti

4.10.2022 13:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kristijan Lindner odbacio kritike EU o merama protiv krize Kristijan Lindner odbacio kritike EU o merama protiv krize
Nemačka vlada nedavno je najavila finansijski paket podrške u vrednosti do 200 milijardi evra da zaštiti građane i preduzeća od energetske krize. Na račun... Kristijan Lindner odbacio kritike EU o merama protiv krize

Nemačka vlada nedavno je najavila finansijski paket podrške u vrednosti do 200 milijardi evra da zaštiti građane i preduzeća od energetske krize. Na račun Berlina zato stižu kritike iz Evropske unije – da zaštita treba da bude zajednička i za sve i zbog mogućeg prevelikog zaduživanja.

Ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner (Christian Lindner) je rekao da je paket opravdan. „Mere su proporcionalne veličini nemačke privrede i roku do 2024. godine,“ rekao je na marginama sastanka ministara finansija evrozone u Luksemburgu u ponedeljak. Iste su kao one koje su uvele druge zemlje u Evropi i „sigurno nisu preterane,“ rekao je Lindner.

Zemlje kao što su Italija, Španija ili Luksemburg rekle su da ne mogu sve države da finansiraju takvu zaštitu od krize i tvrdile da Nemačka može da naruši zajedničko tržište, piše DPA.

„Moramo što pre da vidimo kako da državama članicama koje nemaju ovakve fiskalne mogućnosti ponudimo da zaštite svoju industriju i preduzeća,“ napisao je na Twitteru Tjeri Breton (Thierry Breton), komesar za industriju EU.

Lindner je ipak naglasio da će se Nemačka sledeće godine pridržavati kočnice zaduživanja koju predviđa ustav. Mehanizam je bio suspendovan tokom pandemijske krize.

Novac će se, prema Lindneru, upućivati veoma ciljano da spreči štetu u posebno ugroženim delovima privrede.

Potpredsednik Evropske komisije i komesar za privredu Valdis Dombrovskis je posredno upozorio Nemačku. „U ovom slučaju, Evropska komisija savetuje privremenu i ciljanu meru da ne postane trajno opterećenje za javne finansije, a takođe preporučuje i koordinisan pristup,“ rekao je Dombrovskis.

Breton i njegov kolega koji je takođe zadužen za privredu Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni) su se u autorskom tekstu za Frankfurter Allgemeine Zeitung snažno izjasnili za evropsko rešenje. Nemački paket, naveli su, otvara neka pitanja.

„Da bismo sprečili da različite mogućnosti koje države imaju u svojim nacionalnim budžetima dovedu do unutrašnjih distorzija, moramo da razmišljamo o zajedničkim evropskim instrumentima,“ napisali su Breton i Đentiloni. Kao primer su naveli zajedničke mehanizme zaštite iz vremena pandemije.

Nemačka vlada je najavila paket pomoći da zaštiti potrošače i kompanije od visokih cena energenata zbog rata u Ukrajini. Prema tom planu, cene gasa i struje treba da budu ograničene. Predviđena je i podrška za likvidnost i kapital za kompanije koje nemaju dovoljno koristi od ograničenja cena električne energije i gasa. Detalji se još razmatraju, a pomoć će se finansirati kroz kredite.

  • GOCA BG

    4.10.2022 #1 Author

    Pomoc ce finansirati kroz kredite firmama,a gradjanima sigurno pomoc za placanje gasa,struje i hrane…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...