Nastavljen nešto slabiji promet na Produktnoj berzi

Kukuruz poskupeo 35 odsto za godinu dana

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

7.10.2022 14:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 18

Kukuruz poskupeo 35 odsto za godinu dana Kukuruz poskupeo 35 odsto za godinu dana
Prve nedelje oktobra, nastavljen je trend manje aktivnosti na berzanskom tržištu. Na tržištu pšenice beleži se uzlazni cenovni trend, dok je cena kukuruza zabeležila... Kukuruz poskupeo 35 odsto za godinu dana

Prve nedelje oktobra, nastavljen je trend manje aktivnosti na berzanskom tržištu. Na tržištu pšenice beleži se uzlazni cenovni trend, dok je cena kukuruza zabeležila stabilnost.

Ukupan promet je dostigao 1.962 tone, dok je finansijska vrednost dostigla 94.235.630,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, ukupan promet je manji za 22,4 odsto, piše u redovnom izveštaju s novosadske Produktne berze.

Zabeležena je slaba ponuda veštački suvog kukuruza, sa analizom na aflatoksin. Ponude su tokom cele nedelje bile na višim cenama u odnosu na tražnju. Kupci su najviše interesovanja izrazili za kukuruzom sa vlagom do 14,5 odsto i produženim lagerom.

Ugovori za kukuruz starog roda zaključeni su na istom cenovnom nivou kao prethodne nedelje, od 34,30 din/kg bez PDV-a, dok se novi rod kukuruza trgovao od 34,30 do 34,50 din/kg bez PDV-a. Upoređeno sa istim periodom prošle godine, cena kukuruza je viša za oko 35 odsto. Bolji vremenski uslovi dozvoliće intenzivniju žetvu, te se u narednom periodu očekuje veća ponuda kukuruza ovogodišnjeg roda.

Pšenicom se najviše trgovalo u protekloj nedelji. Početkom nedelje, veće interesovanje bilo je za pšenicom sa povišenim proteinom, dok se na kraju beležila veća tražnja u odnosu na ponudu i na višim cenovnim nivoima.

U zavisnosti od parametara kvaliteta, ugovori za pšenicu zaključeni su od 38,30 do 42,00 din/kg bez PDV-a. Nedeljni ponder iznosi 39,03 din/kg bez PDV-a (42,94 din/kg sa PDV-om), što je rast od 0,55 odsto.

Drugu nedelju zaredom na tržištu soje smanjeno je interesovanje i na strani ponude i na strani tražnje. Ponude su od početka nedelje bile na višem cenovnom nivou u odnosu na cenovni nivo kupaca. Cenovne razlike dovele su do odsustva realizovanih ugovora. Kao i kod kukuruza, vremenski uslovi uticaće na dalji nastavak žetve ove uljarice.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...