Ulja će biti dvostruko više od potreba domaćeg tržišta

Suncokret dobro rodio, kukuruz podbacio

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

27.9.2022 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Suncokret dobro rodio, kukuruz podbacio Suncokret dobro rodio, kukuruz podbacio
Prema podacima Zavoda za statistiku, ove godine najviše je podbacio rod kukuruza – za četvrtinu je manji nego prošle godine, a pšenice 9,6 odsto... Suncokret dobro rodio, kukuruz podbacio

Prema podacima Zavoda za statistiku, ove godine najviše je podbacio rod kukuruza – za četvrtinu je manji nego prošle godine, a pšenice 9,6 odsto manji. Ono čega ima više nego lane je suncokret – njime je ove godine zasejano više površina, rod je dobar i ulja će biti gotovo dvostruko više od potreba domaćeg tržišta.

Ratari su skinuli rod sa više od 95 odsto zasejanih površina. Posao bi bio već završen da nije bilo septembarskih kiša. Na njivama sa kojih još nije skinut rod, prinos će biti i do 50 odsto manji. I uljare su pri kraju otkupa ovogodišnjeg roda i kažu da je kvalitet zadovoljavajući, piše RTS.

„Procenat ulja u semenu kreće se oko 42 procenta, proteini su od 13 do 15 procenata, ti parametri ukazuju na to da ćemo dobiti ulje dobrog kvaliteta“, navodi Biljana Vucul, rukovodilac kontrole u fabrici ulja Banat-Matijević Agrar.

I dok u fabrike još pristiže po neki traktor sa suncokretom, iz pogona uveliko u prodaju odlaze nove količine ulja. Zrna ima dovoljno, a kako će to uticati na cene u radnjama, prerađivači ne žele da komentarišu.

„Plan nam je da otkupimo 65.000 tona što je otprilike za četvrtinu veća količina u odnosu na prethodnu godinu. Sa otkupom ove količine suncokreta i sa preradom dobićemo preko 28.000 tona sirovih ulja i sačmi“, kaže Marko Todić, izvršni direktor fabrike ulja Banat-Matijević Agrar.

Dobro je rodilo, kažu i na produktnoj berzi u Novom Sadu, a otkupna cena je gotovo devet dinara veća nego prošle godine.

„Poslednja zaključena cena suncokreta na produktnoj berzi u Novom Sadu bila je 66,7 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ukoliko uporedimo sa istim periodom prethodne godine kada je suncokret trgovan sa 58 dinara po kilogramu bez PDV-a, trenutna cena je viša za nekih 14 odsto. Mi prelazne zalihe ulja imamo veće nego uobičajene u ovoj sezoni, tako da nam ostaje da pratimo dešavanja kako na domaćem tako i na svetskom tržištu“, navodi Anja Jakšić sa Produktne berze Novi Sad.

Prosečan prinos suncokreta ove jeseni u Srbiji se kreće izmeću dve i po do tri tone po hektaru, što bi trebalo obezbediti oko 700.000 tona suncokreta od čega bi se proizvelo oko 300.000 tona ulja. Za potrebe domaćeg tržišta potrebno je obezbediti godišnje oko 180.000 tona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...