Među zemljama EU ima najviši porez na dodatu vrednost – čak 25 odsto

Proizvođači sira u Hrvatskoj traže manji PDV za svoj proizvod

AgrobiznisBiznisRegionVesti

26.9.2022 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Proizvođači sira u Hrvatskoj traže manji PDV za svoj proizvod Proizvođači sira u Hrvatskoj traže manji PDV za svoj proizvod
Hrvatska u odnosu na mnoge zemlje članice Evropske unije ima visoku stopu PDV-a na sir. Primera radi, u Italiji je ta stopa četiri odsto,... Proizvođači sira u Hrvatskoj traže manji PDV za svoj proizvod

Hrvatska u odnosu na mnoge zemlje članice Evropske unije ima visoku stopu PDV-a na sir. Primera radi, u Italiji je ta stopa četiri odsto, Francuskoj 5,5, u Nemačkoj sedam odsto, dok je u Hrvatskoj PDV na sir 25 odsto.

Zato su proizvođači paškog sira i mali mlekari vladi uputili zahtev u kom traže smanjenje previsoke stope poreza na dodatu vrednost. Dođe li do toga povećala bi se potrošnja sira, a i cena bi mu bila niža. Bez poreskog rasterećenja, poslovna perspektiva proizvođača sira ne miriše na dobro, piše HRT.

“Udruženje proizvođača paškog sira zajedno s Udruženjem hrvatske male mlekare odlučila je pokrenuti zahtev za smanjenje PDV-a na sir i na mlečne proizvode. Naime, imamo najveću stopu PDV-a na sir i mlečne proizvode od svih zemalja članica Evropske unije. Poređenja radi, u Sloveniji je ta stopa PDV-a 9,5 odsto, u Italiji i Španiji je četiri, u Irskoj je 0 odsto stopa PDV-a”, rekla je Martina Pernar Škunca, predsednica Uddruženja proizvođača paškog sira Otoka Paga.

“Evo, mi predlažemo stopu PDV-a od 0-5 odsto. Znači, prihvaatamo i pet odsto kao nekakvu normalnu stopu za PDV za mlečne proizvode”, rekao je Šime Gligora, direktor sirane.

“Ono što je nelogično je da je PDV na mleko per posto i država subvencioniše proizvodnju mleka i potstiče ga, a s druge strane je tako visok PDV na sir i mlečne proizvode”, dodala je Pernar Škunca.

Ima još nelogičnosti. Državni nameti, kažu, ugrožavaju konkurentnost hrvatskih sireva.

“Umorio sam se od puste birokratije, hrpetine papira. Većina njih bi se mogla smanjiti, pojednostaviti, urediti da bude jednostavnije, da bude lakše. Velik problem stvara PDV koji uzima većinu prihoda sebi. Svima nama je jasno da i država mora od nečega živeti i te institucije koje su i nama u službi, da se razumemo, ali smatram da bi se ovu branšu ne samo na otoku Pagu, nego u celoj Hrvatskoj trebalo zaštititi jer je pred izumiranjem”, rekao je Šime Pernjak, suvlasnik sirane.

Ovogodišnja suša ostavila je posledice. Na škrtom kamenu Paga, ovce nisu našle dovoljno hrane pa su stoku morali prehranjivati. U odnosu na lani, troškovi su udvostručeni.

Gore ne može, žale se proizvođači sira, svesni da povećanje ulaznih troškova ne mogu nadomestiti skupljom cenom sira.

Zato bi samo s nižom stopom PDV-a, mogli premostiti ovo nikad gore vreme, kažu u Udruženju proizvođača paškog sira – sad već zabrinuti za svoja radna mesta, ali i očuvanje stogodišnje tradicije proizvodnje sira na otoku.

  • MarijaS

    26.9.2022 #1 Author

    Treba pomoći i spustiti im PDV.

    Odgovori

  • kaćica

    26.9.2022 #2 Author

    Tesko da ce im to odobriti.

    Odgovori

  • Anna

    26.9.2022 #3 Author

    I u Hrvatskoj isti problemi kao i u Srbiji. Videćemo da li će njihova vlada ostati gluva za molbe proizvođača sireva ili će im izaći u susret

    Odgovori

  • TATJANA

    26.9.2022 #4 Author

    I treba da traze

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.9.2022 #5 Author

    U pravu su,zasto bi njima bio pdv 25%a u ostalim zemljama tri puta manji..Drzava mora da reaguje inace ce poceti da se gase…

    Odgovori

  • LUKA

    2.10.2022 #6 Author

    I ranije su trebali da traE

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...