mlekara Naša Zlatka sarađuje sa malim zlatiborskim gazdinstvima u okviru strateških ciljeva opštine

U Čajetini najavljena organizovana proizvodnja organskog mleka

AgrobiznisBiznisPoslovanjePreduzetnikSrbija

30.8.2022 11:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

U Čajetini najavljena organizovana proizvodnja organskog mleka U Čajetini najavljena organizovana proizvodnja organskog mleka
Mlekara Naša Zlatka u Krivoj Reci će praviti proizvode od organskog mleka, najavio je Marko Marić, direktor zlatiborskog Eko agrara u okviru kojeg posluje... U Čajetini najavljena organizovana proizvodnja organskog mleka

Mlekara Naša Zlatka u Krivoj Reci će praviti proizvode od organskog mleka, najavio je Marko Marić, direktor zlatiborskog Eko agrara u okviru kojeg posluje ta mlekara.

Eko agrar je osnovan 2011. godine sa ciljem primene strateških ciljeva opštine Čajetina iz oblasti poljoprivrede.

„Mini mlekara Naša Zlatka, osnovana 2017. godine, dnevno prerađuje oko dve tone mleka koje otkupljuje od malih proizvođača iz udaljenih naselja“, rekao je Marić novinarima koji su posetili mlekaru, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, mlekara sarađuje sa oko 40 domaćinstava koja imaju najviše do osam krava. Mleko svakodnevno sakuplja na teritoriji cele opštine Čajetina, a svaki proizvođač je u obavezi da ima i odgovarajuće rashladne uređaje i opremu.

Princip rada je takav da se mali proizvođači prijavljuju sami za prodaju mleka, a mlekara im za otkup plaća 45 dinara po litru.

„Kapaciteti mlekare će ostati na ovom nivou. Planiramo da ona u budućnosti ima samo organske proizvode. Sada imamo organsko mleko od koga još ne pravimo gotove proizvode, ali ga prodajemo kao pasterizovano, a u ponudi imamo i sir i kajmak“, rekao je Marić.

Istakao je da se nada da će u uskoro svi proizvođači preći sa konvencionalnog na organski način proizvodnje mleka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...