Zašto ovo pravilo ne važi i za ostale valute?

Kupovina američkih dolara u menjačnici isključivo sa ličnim dokumentom

BankeNovacSrbijaVesti

7.5.2021 10:25 Autor: Julijana Vincan 0

Kupovina američkih dolara u menjačnici isključivo sa ličnim dokumentom Kupovina američkih dolara u menjačnici isključivo sa ličnim dokumentom
Kupovina američkih dolara u menjačnicama nije moguća bez lične karte ili pasoša, potvrđuju u Narodnoj banci Srbije i u menjačnicama, a razlog za to... Kupovina američkih dolara u menjačnici isključivo sa ličnim dokumentom

Kupovina američkih dolara u menjačnicama nije moguća bez lične karte ili pasoša, potvrđuju u Narodnoj banci Srbije i u menjačnicama, a razlog za to je, kako navodi NBS, zaštita klijenata od kupovine falsifikovanih novčanica.

Najčešće i najuspešnije su krivotvoreni apoeni od 50 i 100 dolara, serije od 1981. do 2003. godine, a ovo je jedina valuta za koju je u menjačnici neophodno pokazati lične isprave. Stoga, po propisima, američki dolari podležu rigoroznijoj kontroli u odnosu na druge valute.

„Kada mi menjači otkupljujemo dolare možemo i ne moramo da tražimo lične isprave prodavca. Međutim, kada prodajemo po zakonu moramo da ih tražimo, a ako to ne uradimo kazne su rigorozne. Na potvrdi koju izdajemo za prodate novčanice od 50 i 100 dolara piše i serijski broj apoena i lični podaci kupca, tako da je to u njegovom interesu da ima dokument da je kupio ispravnu novčanicu”, rečeno je za list Politika u jednoj menjačnici.

U NBS su objasnili da je odlukom o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova propisano da je menjač dužan da kod svake prodaje 50 i 100 američkih dolara fizičkom licu, u potvrdu o prodaji upiše: ime i prezime rezidenta – fizičkog lica i njegov jedinstveni matični broj građana (JMBG) iz važeće lične karte ili pasoša, odnosno ime i prezime nerezidenta – fizičkog lica i broj njegove važeće putne isprave, kao i serijske brojeve novčanica.

Menjačnica Dunav
Foto: Biznis.rs

Menjač o tome treba da istakne i obaveštenje, na srpskom i engleskom jeziku, tako da ono bude vidljivo za stranke. To znači da kada neko kupuje novčanice američkih dolara u navedenim apoenima, menjač je u obavezi da od te osobe, ukoliko je rezident, zatraži na uvid njegovu ličnu kartu, odnosno ukoliko je nerezident, zahteva na uvid njegov pasoš. Kako saznaje list Politika, NBS je navedenom odlukom propisala obavezu da menjač unosi podatke u potvrdu o prodaji isključivo radi zaštite fizičkog lica od falsifikata, vanopticajnih novčanica i slično, a imajući u vidu da se falsifikati navedenih apoena američkih dolara češće pojavljuju nego drugi apoeni dolara, odnosno drugih valuta, kao što su evro, švajcarski franak i ostali.

Sve serije novčanica američkih dolara (preko 15), izdate od 1928. godine, danas su u opticaju. Do 2004. izgled i zaštita dolara se nisu znatnije menjali, novčanice su štampane u samo dve boje – crnoj i zelenoj. Do 1990. godine dolar je imao samo nekoliko elemenata zaštite (zaštićen papir, boja, štampa), dok se od 1990. godine uvode postepeno serije sa dodatim elementima zaštite (sigurnosna nit, mikro-tekst, vodeni žig, optički promenljiva boja i drugo). Od 2004. godine, američki dolar se prvi put pravi tehnikom višebojne štampe sa savremenim zaštitnim elementima (UV, IR, 3D traka i slično).

Danas postoji više od 23.000 različitih tipova falsifikata dolarskih novčanica, sa različitim karakteristikama koje registruje američka tajna služba, a najčešće i najuspešnije su falsifikovani apoeni 50 i 100, serije od 1981. do 2003. godine, evidentirani kao opasni falsifikati (superdolar). Što se tiče ostalih valuta, propisano je da je menjač dužan da, kod svake prodaje efektive, ako osoba to zahteva, u potvrdi o prodaji upiše navedene podatke: ime i prezime rezidenta – fizičkog lica i njegov JMBG iz važeće lične karte ili pasoša, odnosno ime i prezime nerezidenta – fizičkog lica i broj njegove važeće putne isprave, kao i serijske brojeve novčanica.

Tokom 2020. godine, ekspertizom novčanica pod sumnjom da su falsifikovane, utvrđeno je 815 komada lažnih novčanica evra, uglavnom apoena 50 i 100, i 46 komada falsifikovanih novčanica američkog dolara, i to, 45 komada apoena 100 i jedan komad apoena 50.

U februaru 2020. godine, policija je zaplenila više od 20.000 komada lažnih novčanica dolara apoena 100, i to pre nego što su falsifikatori uspeli da ih stave u opticaj, zbog čega ovi falsifikati nisu ušli u zvaničnu statistiku otkrivenih u 2020. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...