Transakcija vredna 2,53 milijarde dolara

L’Oréal kupuje australijski brend Aesop

Bolji posaoPoslovanjeSvetVesti

4.4.2023 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

L’Oréal kupuje australijski brend Aesop L’Oréal kupuje australijski brend Aesop
Francuski kozmetički gigant L’Oréal otkupiće planetarno popularni brend Aesop iz Melburna za 2,53 milijarde dolara. Transakcija, za koju se očekuje da će biti zaključena... L’Oréal kupuje australijski brend Aesop

Francuski kozmetički gigant L’Oréal otkupiće planetarno popularni brend Aesop iz Melburna za 2,53 milijarde dolara.

Transakcija, za koju se očekuje da će biti zaključena u trećem kvartalu, dolazi nakon meseci pregovora u vezi sa aktivom. Druge kompanije, uključujući firmu privatnog kapitala Permira i kinesku investicionu firmu Primavera Capital, takođe su pokazale interesovanje za otkup udela u australijskom brendu, koji je u vlasništvu brazilske kompanije Natura & Co, rekli su za Bloomberg neimenovani izvori.

Ugovor će pomoći brazilskom brendu da umanji dugovanja i da se fokusira na druge sektore poslovanja. Poznata po prirodnoj kozmetici, iz etičkih izvora, kompanija Natura suočila se sa teškoćama kada je globalno širenje u pitanju, između ostalog, zbog prekida izazvanih pandemijom i ratom u Ukrajini.

“Sa ojačanom finansijskom strukturom i razduženim bilansom stanja, uz sprovođenje stroge finansijske discipline, Natura & Co će imati mogućnosti da se fokusira na strateške prioritete, među kojima je najvažnije investiranje u Latinskoj Americi”, navodi se u saopštenju generalnog direktora brazilske kompanije Fabija Barbose (Fabio Barbisa).

Kako kaže direktor kompanije L’Oréal Nikola Ijeronimus (Nicolas Hieronimus), Aesop ulazi u sve planove za širenje francuskog kozmetičkog giganta i on će doprineti tome da australijski brend “otključa” potencijal rasta.

Pored toga što kompaniji Natura daje šansu da dodatno unapredi poslovanje u Latinskoj Americi, prodaja donosi preko potrebno olakšanje kada su dugovanja u pitanju. Odnos neto duga u kompaniji prema ebitdi skočio je na 3,5 puta na kraju prošle godine, dok je taj rast bio 1,5 puta godinu dana ranije.

U anketi sa 32 domaća i strana investitora uoči transakcije, organizacija Banco Bradesco BBI je saopštila da većina njenih klijenata očekuje da će Natura prodati 100 odsto Aesop-a po ceni koja je rasponu između 2 milijarde i 2,5 milijardi dolara.

Banka Amerike i Morgan Stanley su sarađivali sa Naturom u toku prodaje.

  • MAJA

    5.4.2023 #1 Author

    Bilo bi dobro, na obostranu korist

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.4.2023 #2 Author

    Bice obe strane zadovoljne,ne bi ni doslo do pripajanja…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...