Farmaceutska kuća uključuje u portfelj nove onkološke terapije

Pfizer sklopio ugovor sa kompanijom Seagen vredan 43 milijarde dolara

Bolji posaoSvetZdravlje

13.3.2023 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pfizer sklopio ugovor sa kompanijom Seagen vredan 43 milijarde dolara Pfizer sklopio ugovor sa kompanijom Seagen vredan 43 milijarde dolara
Farmaceutska kompanija Pfizer postigla je dogovor sa biotehnološkom kompanijom Seagen vredan oko 43 milijarde dolara koji će unaprediti njen portfelj u oblasti onkologije. Ovaj... Pfizer sklopio ugovor sa kompanijom Seagen vredan 43 milijarde dolara

Farmaceutska kompanija Pfizer postigla je dogovor sa biotehnološkom kompanijom Seagen vredan oko 43 milijarde dolara koji će unaprediti njen portfelj u oblasti onkologije. Ovaj proizvođač lekova priprema se za nagli pad prodaje proizvoda za tretiranje virusa Covid-19 i gubitak ekskluzivnosti za neke od najprodavanijih terapija.

Dogovorom, koji je najveći za Pfizer od akvizicije kompanije Wyeth 2009. godine, vredne 67 milijardi dolara, u portfelj kompanije biće uključene četiri odobrene onkološke terapije čija je kombinovana prodaja u 2022. godini iznosila dve milijarde dolara, piše Reuters.

Iz kompanije Pfizer je saopšteno da će platiti 229 dolara po akciji Seagen-a u gotovini, što je premija od 32,7 odsto na cenu na zatvaranju berze krajem prošle nedelje. Ponuda takođe predstavlja premiju od skoro 42 odsto na cenu akcija sa kojom je zaključeno trgovanje 24. februara, dan pre nego što je Wall Street Journal objavio vest o potencijalnom dogovoru.

U ponedeljak, pre oglašavanja zvona za početak trgovanja akcije kompanije Seagen su dostigle vrednost od 204,60 dolara.

Kompanija Pfizer nastoji da ublaži uticaj očekivanog pada prihoda od 17 milijardi dolara do 2030. godine zbog isteka patenta za ekskluzivne lekove i pada potražnje za Covid-19 proizvodima.

Proizvođač lekova u 2030. godini očekuje više od 10 milijardi dolara prodaje „prilagođene riziku“ od Seagen-a.

Seagen, kompanija sa sedištem u Vašingtonu, pionir je u proizvodnji konjugata antitela i leka (ADC), koje rade kao “balističke rakete” dizajnirane da poštede zdrave ćelije.

Portfelj sa onkološkim terapijama kompanije Pfizer sadrži 24 odobrena leka za rak, uključujući lek Ibrance za lečenje raka dojke.

  • MIŠKOVIĆ

    14.3.2023 #1 Author

    Traže nova tržišta da bu profit bio još veći

    Odgovori

  • TATJANA

    15.3.2023 #2 Author

    Tesko bi im bilo da padne sad profit, bilo im je super dok je bila korona

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...