Farmaceutske kompanije povećavaju cene kako bi ostvarile prognozirane zarade

Pfizer vakcine u SAD biće četiri puta skuplje

PoslovanjeSvet

21.10.2022 09:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Pfizer vakcine u SAD biće četiri puta skuplje Pfizer vakcine u SAD biće četiri puta skuplje
Kompanija Pfizer očekuje da će cena vakcine za Covid-19 po isteku aktuelnog programa otkupa u Sjedinjenim Američkim Državama biti četvorostruko veća, između 110 i... Pfizer vakcine u SAD biće četiri puta skuplje

Kompanija Pfizer očekuje da će cena vakcine za Covid-19 po isteku aktuelnog programa otkupa u Sjedinjenim Američkim Državama biti četvorostruko veća, između 110 i 130 dolara, izjavila je direktorka farmaceutske kuće Anđela Lukin (Angela Lukin).

Lukin je izjavila da očekuje da će vakcina, koja je trenutno besplatna za sve, i dalje biti dostupna bez naknade za ljude koji imaju privatno osiguranje ili kojima država plaća osiguranje, piše Reuters.

Kako je ova medijska kuća prethodno izveštavala, na Wall Streetu je ovo povećanje cena očekivano, uzimajući u obzir slabiju potražnju za Covid-19 vakcinama, koja ukazuje na to da će proizvođači morati da podignu cene kako bi ostvarili prognozirane zarade u 2023. godini.

Vlada SAD kompanijama Pfizer i BioNTech trenutno plaća 30 dolara po dozi. U 2023. godini, po isteku zdravstvenog programa očekuje se da će se tržište u SAD okrenuti privatnom osiguranju.

“Uvereni smo da cena Covid-19 vakcina u SAD reflektuje isplativost, te da ona sigurno neće biti barijera za pacijente”, izjavila je Lukin. Još uvek nije jasno na koji način će ljudi bez osiguranja moći da dođu do vakcine.

Iz kompanije Pfizer je saopšteno da očekuju da će tržište vakcina za korona virus dostići veličinu tržišta injekcija protiv gripa za odrasle, ali da će za tržište vakcina za decu, uzimajući u obzir broj datih doza, biti potrebno više vremena.

U prvih šest nedelja po izbacivanju novih vakcina na tržište buster doze u SAD je primilo 14,8 miliona ljudi. U prvih šest nedelja kampanje revakcinacije 2021. godine, treću dozu vakcine primilo je 22 miliona ljudi, iako su uslove za nju ispunjavale samo starije osobe i osobe sa narušenim imunitetom.

  • GOCA BG

    21.10.2022 #1 Author

    Razumljivo,treba jos para,ovo sa koronom je stalo…

    Odgovori

  • ZVE84

    23.10.2022 #2 Author

    Prvo „navuku“ lakomislenike, a ona udri po džepu… Nije loše….

    Odgovori

  • MAJALG

    23.10.2022 #3 Author

    Malo je bilo ovo sto su zaradi za vreme korone pa nastavljaju istim putem, jadan narod.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.10.2022 #4 Author

    Dobar biznis plan su oni smislili…

    Odgovori

  • Ceca

    30.10.2022 #5 Author

    Dobar biznis sa tim vakcinama,i posle svega

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...