Proizvođači vakcina u sporu oko prava intelektualne svojine

Moderna tužila Pfizer za krađu patenta

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

26.8.2022 17:11 Autor: Vladimir Jokanović 6

Moderna tužila Pfizer za krađu patenta Moderna tužila Pfizer za krađu patenta
Američka biotehnološka kompanija podnela je tužbe protiv farmaceutskih kompanija Pfizer i BioNTech za kršenje patentnih prava u razvoju prve vakcine protiv Covid-19, navodeći da... Moderna tužila Pfizer za krađu patenta

Američka biotehnološka kompanija podnela je tužbe protiv farmaceutskih kompanija Pfizer i BioNTech za kršenje patentnih prava u razvoju prve vakcine protiv Covid-19, navodeći da su kopirali tehnologiju koju je Moderna razvila godinama pre pandemije.

Vrednost akcija Pfizera pala je za 1,4 odsto, a BioNTecha za oko dva odsto. Tužba, kojom se traži neutvrđena novčana odšteta, podneta je Okružnom sudu u Masačusetsu i Regionalnom sudu u Diseldorfu, saopštila je u petak Moderna, prenosi Reuters. „Podnosimo ove tužbe da zaštitimo inovativnu mRNA tehnološku platformu čiji smo pioniri“, navela je Moderna.

Kompanija ističe da su uložili milijarde dolara u kreiranje platforme, kao i da su je patentirali tokom decenije koja je prethodila pandemiji Covid-19. Moderna, kao i Pfizer i BioNTech, prvi su razvile i predstavile vakcinu protiv korona virusa. Inovacije koje je primenila Moderna u tehnologiji vakcine sa RNK omogućila je brz razvoj vakcina protiv korona virusa.


Proces sertifikacije vakcine, koji je nekada trajao godinama, završen je za nekoliko meseci, uglavnom zahvaljujući prodoru mRNA tehnologije. Ovaj princip zasnovan je na podsticanju ljudskih ćelija da stvore protein koji pokreće imuni odgovor. Američki Pfizer i nemački BioNTech partnerski su razvili vakcinu.

Američka uprava za hranu i lekove najpre je izdala dozvolu za hitnu upotrebu vakcine protiv Covid-19 proizvođaču Pfizer/BioNTech u decembru 2020. godine, a nedelju dana kasnije Moderni. Vakcina protiv korona virusa, kao jedini komercijalni proizvod Moderne, donela je ovoj kompaniji 10,4 milijarde dolara, dok je vakcina Pfizer/BioNTech donela proizvođačima oko 22 milijarde dolara.

  • SUNCOKRET

    26.8.2022 #1 Author

    Bas mi ih je zao sto se sada svađaju, tuže i mere ko je više zaradio i zašto i da li je trebao.

    Odgovori

  • Milovan94

    27.8.2022 #2 Author

    Ko zna sta se krije iza svega toga.

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.8.2022 #3 Author

    Ogromno bogatstvo su zaradili za par godina,sada neka se tuze…

    Odgovori

  • kaćica

    27.8.2022 #5 Author

    Smesno dokle ovo ide.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    28.8.2022 #6 Author

    Nije do patenta i humane namene vec do golog profita, ovakve stvari treba da ostanu medju kompanijama, malo je banalno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...