Sporazum u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja

Lakši izvoz biljnih proizvoda koji podležu fitosanitarnoj inspekciji u Rusiju

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

5.5.2021 15:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Lakši izvoz biljnih proizvoda koji podležu fitosanitarnoj inspekciji u Rusiju Lakši izvoz biljnih proizvoda koji podležu fitosanitarnoj inspekciji u Rusiju
Novim sporazumom Srbije i Rusije olakšan je izvoz voća, povrća, semenog, sadnog materjala i ostalih biljnih proizvoda koji podležu fitosanitarnom pregledu, izjavila je ministarka... Lakši izvoz biljnih proizvoda koji podležu fitosanitarnoj inspekciji u Rusiju

Novim sporazumom Srbije i Rusije olakšan je izvoz voća, povrća, semenog, sadnog materjala i ostalih biljnih proizvoda koji podležu fitosanitarnom pregledu, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević.

Obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, ona je navela da će brojne procedure u izvozu na rusko tržište biti olakšane, a barijere smanjene.

Usled povećanja izvoza pošiljaka koje podležu obaveznom fitosanitarnom pregledu, uglavnom voća i povrća, i pojačanom kontrolom koju je uvela ruska strana radi sprečavanja uvoza robe iz zemalja kojima je Rusija uvela sankcije, javila se potreba za inoviranjem postojećeg sporazuma između Vlade Rusije i Vlade Savezne Republike Jugoslavije u oblasti karantina i zaštite bilja koji je potpisan 31. oktobra 1996. godine„, izjavila je Kisić Tepavčević.

Pregovori o sporazumu koji pruža osnovu za uređenje svih pitanja fitosanitarne oblasti, prema rečima ministarke, otpočeli su još 2018. godine.

Potpisan sporazum doprineće olakšavanju procedura i snižavanju barijera prilikom izvoza iz Srbije na tržište Ruske federacije, pre svega voća i povrća, semenog i sadnog materijala i ostalih proizvoda biljnog porekla koji podležu fitosanitarnom pregledu„, rekla je Kisić Tepavčević.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...