Finansijsko-tehnološke kompanije u 2020. godini zaradile 3,14 milijarde dolara

Latinoamerički fintech startapi postali najprofitabilnije investicije

Hi-techLifestyleSvetVesti

5.11.2021 19:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Latinoamerički fintech startapi postali najprofitabilnije investicije Latinoamerički fintech startapi postali najprofitabilnije investicije
Od svih finansijsko-tehnoloških (fintech) tržišta na svetu, jedno od najuzbudljivijih je Latinska Amerika. Kapital se u fintech kompanije iz ovog regiona sliva neverovatnom brzinom,... Latinoamerički fintech startapi postali najprofitabilnije investicije

Od svih finansijsko-tehnoloških (fintech) tržišta na svetu, jedno od najuzbudljivijih je Latinska Amerika. Kapital se u fintech kompanije iz ovog regiona sliva neverovatnom brzinom, što dovodi do masovnog otvaranja startapa koji kreiraju vrednost privatnih tržišta, piše Techcrunch.

Neverovatne svote uložene u latinoameričke fintech startape možda deluju kao prenapumpane, ali postoji više logičnih objašnjenja za ovu “investicionu poplavu”. Naravno, to ne znači da je svaki ugovor i svaka marža logična. Ipak, postoji nekoliko faktora u ovoj igri koji čine ulaganja u fintech kompanije logičnijim nego što se na prvi pogled čine.

Način na koji se donose regulative na odabranim tržištima daju zamah fintech proizvodima. Takođe, nekoliko startapa, poput kompanija Pomelo, Belvo i Swap, rade na izgradnji infrastrukture koja će doneti tržištu raznovrsnije finansijske usluge. 

Osim toga, na latinoameričkom fintech tržištu sve je veći broj izlaza, što ne samo da implicira da će se uloženi kapital vratiti investitorima koji se klade na startape iz ovog regiona već i da će prethodno sačuvani fondovi na privatnim tržištima porasti, te tako dovesti do ulaganja likvidnih sredstava u pomenute startape, stvarajući tako krug uzajamne dobiti.

Kompanija CB Insights data ukazuje na to da, uprkos ubrzanom rastu od 2015. do 2020. godine, kada je prihod latinoameričkih kompanija porastao na 138 miliona, a potom i na 3,14 milijardi dolara, u 2021. godini vidi se značajna razlika po pitanju rasta.

U prethodnih nekoliko kvartala postalo je gotovo uobičajeno da ulaganja u određena tržišta kapitala dostignu rekordne visine. Međutim, bilo je i slučajeva da se rast duže zadrži na istom nivou ili čak opadne. To nije slučaj kada su u pitanju latinoamerički finetech startapi, jer i broj novih ugovora i vrednost dolara u regionu dostižu neverovatne nivoe u odnosu na 2020. i 2019. godinu.

Posmatrajući svako tromesečje zasebno, latinoamerički startapi su upravo zabeležili drugi najbolji kvartal. Kohorte startapa su u trećem kvartalu ove godine prestigle nivoe iz drugog, koji su bili dvostruko viši u odnosu na prethodni kvartalni rekord.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...