Guvernerka ocenila da je "nagrađen radom u Srbiji"

Lev Ratnovski novi stalni predstavnik MMF u Srbiji

SrbijaVesti

22.7.2024 12:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Lev Ratnovski novi stalni predstavnik MMF u Srbiji Lev Ratnovski novi stalni predstavnik MMF u Srbiji
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Levom Ratnovskim. Ratnovski na mesto šefa beogradske... Lev Ratnovski novi stalni predstavnik MMF u Srbiji

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Levom Ratnovskim.

Ratnovski na mesto šefa beogradske kancelarije MMF dolazi iz odeljenja te finansijske institucije zaduženog za evrozonu, a tokom karijere radio je i kao vodeći ekonomista u Evropskoj centralnoj banci i viši ekonomista u istraživačkom odeljenju MMF-a.

Ratnovski je tokom razgovora sa guvernerkom istakao da su svi članovi tima zaduženog za Srbiju ponosni jer od svih investitora i međunarodnih institucija s kojima se sastaju čuju isti zaključak – da je Srbija primer zemlje koja beleži veliki napredak na makroekonomskom planu, saopštila je NBS posle sastanka.

Tabaković je čestitala Ratnovskom na novoj poziciji, uz konstataciju da je nagrađen radom u Srbiji.

Poručila je će u Srbiji nastaviti da se vode politike kojima se podstiče visok održiv rast, uz korišćenje punog potencijala koji Srbija ima kao i da je naša zemlja prepoznata po koordinaciji monetarne i fiskalne politike, što je „naš zaštitni znak“.

U vezi sa aktuelnim SEPA projektom, čiji je deo i usvajanje predloženog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama, koje je predložila NBS, guvernerka Tabaković je istakla da će taj projekat omogućiti brže, lakše i jeftinije platne transakcije, ne samo sa državama EU, već i s pojedinim zemljama u regionu i podsetila da Srbija već gotovo šest godina poseduje tehničku infrastrukturu za instant plaćanja u kojem se primenjuju standardi kao i SEPA području.

Politika NBS će ostati ne da čeka da se događaji dese, već da im ide u susret, što je pristup u svim oblastima za koje je NBS nadležna, na prvom mestu za monetarnu politiku“, naglasila je Tabaković.

Podsetila je i da je tokom prethodne, treće revizije aktuelnog aranžmana, MMF pohvalio postignute rezultate u okviru sprovođenja programa kao i da se taj aranžman još od druge revizije u decembru 2023. godine tretira kao aranžman iz predostrožnosti odnosno bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje.

Tagovi
MMF NBS VESTI
  • KIMCHI

    22.7.2024 #1 Author

    Videcemo izvestaje na kraju

    Odgovori

  • SHALIMAR

    22.7.2024 #2 Author

    Jorgovanka fotosopirana,izgleda mladje od kolege…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.