U vlasničkoj strukturi i Serbia Zijin Copper

Linglong postao suvlasnik Instituta za pojas i put

SrbijaVesti

22.5.2024 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Linglong postao suvlasnik Instituta za pojas i put Linglong postao suvlasnik Instituta za pojas i put
Udeli srpskih institucija se polako smanjuju u Institutu za pojas i put, koji je osnovan kao državni, a u strukturu ulaze kineske kompanije sa... Linglong postao suvlasnik Instituta za pojas i put

Udeli srpskih institucija se polako smanjuju u Institutu za pojas i put, koji je osnovan kao državni, a u strukturu ulaze kineske kompanije sa pogonima u Srbiji.

Od pre nekoliko dana, vlasnik pet odsto ovog instituta je Linglong International Europe a registraciona promena u strukturi članova Instituta upisana je 16. maja na zahtev direktora ove organizacije.

Institut za pojas i put je osnovan u decembru 2021. godine. Osnovni cilj mu je uspostavljanje partnerstva sa političkim, industrijskim, obrazovnim, kulturnim i drugim institucijama iz zemalja u okviru Inicijative Pojas i put. Poseban naglasak je na kinesko-srpskim odnosima.

Na samom početku, kako podseća Forbes, vlasnička struktura je delovala sasvim drugačije. Prilikom osnivanja većinski vlasnik je bila Vlada Srbije sa udelom od 51 odsto. Privredna komora Srbije držala je 40 odsto, a Univerzitet u Novom Sadu preostalih devet odsto.

U martu 2022. godine, Vlada Srbije je smanjila svoj udeo na 33 odsto, a Privredna komora Srbije na 25 odsto. Trećina udela, 33 odsto, tada je podeljena i rezervisana kroz sopstvene udele sa namerom da se kao osnivači upišu i kineske kompanije koje rade u Srbiji.

Prvi korporativni partner bio je Serbia Zijin Copper iz Bora. Preuzeo je, u junu prošle godine, pet odsto Instituta. Prema podacima o upisanom i uplaćenom novčanom ulogu, za jedan odsto se uplaćuje – 10 dinara. Upisan i uplaćen novčani ulog za pet odsto je – 50 dinara.

Krajem januara ove godine u krug suvlasnika je ušao Serbia Zijin Mining. Na identičan način pet odsto rezervisanog sopstvenog uloga je, reklo bi se pod istim uslovima, dodeljeno drugoj rudarskoj kompaniji.

I konačno, 16. maja u vlasničku stukturu Instituta je ušao i poznati proizvođač guma koji evropsko poslovanje vodi iz Zrenjanina – Linglong International Europe.

Prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2022. godinu, pošto prošlogodišnji još nije objavljen, Institut je poslovao sa gubitkom od 1,8 miliona dinara. Ostvario je 9,9 miliona dinara poslovnih, ujedno i ukupnih, prihoda, ali i 1,7 miliona dinara ukupnih rashoda. Na kraju te godine u Institutu je bio jedan zaposleni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.