Američka ministarka finansija u Frankfurtu

Jelen poziva EU na zajedničku trgovinsku politiku prema Kini

EUSvetU fokusu

21.5.2024 13:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Jelen poziva EU na zajedničku trgovinsku politiku prema Kini Jelen poziva EU na zajedničku trgovinsku politiku prema Kini
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila je u utorak da SAD i Evropa moraju odgovoriti na industrijske politike Kine na „strateški i... Jelen poziva EU na zajedničku trgovinsku politiku prema Kini

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila je u utorak da SAD i Evropa moraju odgovoriti na industrijske politike Kine na „strateški i jedinstven način“ kako bi održale proizvodnju na obe strane Atlantika.

Govoreći o važnosti američko-evropskog saveza, Jelen je u Frankfurtu rekla da višak industrijskog kapaciteta Kine preti i američkim i evropskim firmama, kao i industrijskom rastu zemalja u razvoju, prenosi Reuters.

„Kineska industrijska politika može delovati udaljeno dok sedimo ovde u ovoj prostoriji, ali ako ne odgovorimo strateški i jedinstveno, održivost biznisa u obe naše zemlje i širom sveta može biti ugrožena,“ navela je američka ministarka finansija.

Nedelju dana ranije američka administracija najavila je visoke nove tarife na kineska električna vozila (EV), solarne proizvode, poluprovodnike, delove za baterije, čelik i druge strateške industrijske proizvode. Jelen je u aprilu upozorila kineske zvaničnike da SAD neće prihvatiti njihov višak proizvodnje ovih dobara koji bi preplavio globalna tržišta jeftinim izvozom.

Jelen, koja je dobila počasnu diplomu na Frankfurt School of Finance and Management, rekla je da Evropska unija i drugi preduzimaju slične mere kako bi koristili svoje nadležnosti za istraživanje potencijalnih trgovinskih mera za kineska električna vozila i druge proizvode.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.