Američka ministarka finansija pripema se za posetu Pekingu

Jelen optužila Kinu za nelojalnu konkurenciju u oblasti zelene energije

SvetU fokusu

28.3.2024 11:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Jelen optužila Kinu za nelojalnu konkurenciju u oblasti zelene energije Jelen optužila Kinu za nelojalnu konkurenciju u oblasti zelene energije
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) prozvala je Kinu zbog povećane proizvodnje solarnih panela, električnih vozila i litijum-jonskih baterija, nazivajući to nelojalnom konkurencijom... Jelen optužila Kinu za nelojalnu konkurenciju u oblasti zelene energije

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) prozvala je Kinu zbog povećane proizvodnje solarnih panela, električnih vozila i litijum-jonskih baterija, nazivajući to nelojalnom konkurencijom koja „iskrivljuje globalne cene“ i „povređuje“ američke i svetske firme i radnike.

Jelen, koja planira svoje drugo službeno putovanje u Kinu idućeg meseca, izjavila je da će svojim kineskim kolegama u Pekingu preneti svoje uverenje da povećana proizvodnja zelene energije takođe predstavlja rizik za „produktivnost i rast kineske ekonomije“, prenosi AP. Ona je navela da će navesti kineske kolege da preduzmu neophodne korake po ovom pitanju.

Kina je dominantna u proizvodnji baterija za električna vozila i ima brzo rastuću auto-industriju koja ugrožava etablirane svetske proizvođače automobila, dok postaje globalna. Međunarodna agencija za energiju saopštila je da je u prošloj godini kineski udeo prodaje na svetskom tržištu električnih automobila iznosio oko 60 procenata.

Kina je ranije ove nedelje podnela tužbu protiv SAD Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog, kako je navedeno, diskriminatornih zahteva za subvencije za električna vozila. Kinesko Ministarstvo trgovine nije saopštilo šta je podstaklo ovaj potez.

Američka trgovinska predstavnica Ketrin Tej (Katherine Tai) rekla je u odgovoru na tužbu da su američke subvencije „doprinos budućnosti čiste energije“, dok Kina „nastavlja da koristi nepoštene, netržišne politike i prakse da podriva fer konkurenciju“.

Ton američke ministarke finansija u suprotnosti je sa izjavama kineskog predsednika Si Đinpinga, koji se sastao u sredu u Pekingu ssa američkim poslovnim liderima i pozvao na bližu trgovinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...