U ponudi 911 miliona akcija legendarnog proizvođača automobila

Listiranje kompanije Porsche potencijalno najveće u Evropi u poslednjoj deceniji

AutomobiliBerzaEUNovacVesti

29.9.2022 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Listiranje kompanije Porsche potencijalno najveće u Evropi u poslednjoj deceniji Listiranje kompanije Porsche potencijalno najveće u Evropi u poslednjoj deceniji
Iz nemačke kompanije Volkswagen saopšteno je da su cene za inicijalnu javnu ponudu brenda Porsche postavljene na najviši ciljani opseg, čime se ova IPO... Listiranje kompanije Porsche potencijalno najveće u Evropi u poslednjoj deceniji

Iz nemačke kompanije Volkswagen saopšteno je da su cene za inicijalnu javnu ponudu brenda Porsche postavljene na najviši ciljani opseg, čime se ova IPO našla na putu da postane jedna od najvećih u evropi u poslednjoj deceniji.

Vrednost ovog listiranja ukazuje na to da su investitori uvereni da proizvođač klasičnih sportskih automobila može da ima uspešno poslovanje čak i pored rasta kamatnih stopa i inflacije koja pogađa tržišta kapitala, piše The Wall Street Journal.

Listiranjem izabranih akcija vrednost kompanije Porsche procenjuje se na više od 75 milijardi evra, odnosno 73 milijarde dolara. To je u skladu sa procenjenim rasponom vrednosti od 69,7 milijardi do 75,2 milijarde evra, što dalje naglašava da je potražnja u ovoj IPO velika i da je broj ponuđenih akcija relativno mali.

Porsche će se, zahvaljujući tome, naći među pet najvećih automobilskih proizvođača kada je u pitanju tržišna vrednost. Firma će zauzeti mesto iza svog krovnog preduzeća Volkswagen, ali ispred kompanije Mercedes-Benz, najvećeg konkurenta iz Nemačke, čija je vrednost iznad 56 milijardi dolara. Na vrhu ove liste nalazi se Tesla, sa tržišnom valuacijom od 886 milijardi dolara, a iza nje je japanska Toyota Motor.

Pozivajući se na Porscheov legendarni model sportskog automobila 911, Volkswagen je napravio 911 miliona Porscheovih akcija, ravnomerno raspoređenih između prioritetnih akcija bez prava glasa i običnih akcija sa pravom glasa. U prodaji je 25 odsto prioritetnih akcija kompanije Porsche, ili oko 12,5 odsto celokupne kompanije, po ceni od 82,50 evra po deonici. Među investitorima su Qatar Investment Authority, glavni akcionar kompanije Volkswagen, norveška Norges Bank Investment Management, T. Rowe Price i ADQ, investicioni ogranak Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Očekuje se da će trgovina akcijama početi u četvrtak na Frankfurtskoj berzi.

Kako navode bankari i investitori, kompanija Porsche je imala dobre finansijske rezultate. Zarada auto-proizvođača prošle godine je iznosila 33,1 milijardu evra, pri čemu je generisan obrt od prodaje od 16 odsto, što je povećanje u odnosu na 9,7 odsto u toku finansijske krize 2009. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...