Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Jedini prozivod koji ima oznaku izvornosti u BiH

Livanjski sir nakon 10 godina može na tržište u EU

InovacijePreduzetnikU fokusuVesti

22.6.2021 09:41 Autor: Miljan Paunović 0

Livanjski sir nakon 10 godina može na tržište u EU Livanjski sir nakon 10 godina može na tržište u EU
Livanjski sir je nakon zakonske procedure koja je trajala deset godina dobio oznaku izvornosti Bosne i Hercegovine, što otvara mogućnost za izvoz ovog proizvoda... Livanjski sir nakon 10 godina može na tržište u EU

Livanjski sir je nakon zakonske procedure koja je trajala deset godina dobio oznaku izvornosti Bosne i Hercegovine, što otvara mogućnost za izvoz ovog proizvoda u Evropsku uniju.

Više od deset godina trajala je zakonska procedura da bi livanjski sir dobio rešenje o izvornosti i za to je sada jedini proizvod koji ima tu oznaku u BiH, ističu mali proizvođači iz Udruženja proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar, izvestila je RTV HB.

Prema pravilniku koji je Udruženje sačinilo, izvorni livanjski sir pravi se od 30 odsto kravljeg i 70 procenata ovčijeg mleka.

U narednom periodu očekuje se poseta komisije sa državnog nivoa kako bi bio dobijen izvozni broj, koji bi ovom proizvodu otvorio put u Evropsku uniju što je jedan od glavnih ciljeva ovog Udruženja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...