Velika Britanija želi u nove trgovinske saveze

London spreman za transpacifičko partnerstvo

SvetVesti

22.6.2021 09:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

London spreman za transpacifičko partnerstvo London spreman za transpacifičko partnerstvo
Velika Britanija spremna je da započne pregovore o pridruživanju zoni slobodne trgovine koja bi njenim preduzećima mogla da omogući pristup „nekim od najvećih ekonomija... London spreman za transpacifičko partnerstvo

Velika Britanija spremna je da započne pregovore o pridruživanju zoni slobodne trgovine koja bi njenim preduzećima mogla da omogući pristup „nekim od najvećih ekonomija sadašnjosti i budućnosti“, saopštila je vlada u Londonu.

Sveobuhvatni i progresivni sporazum o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP) čini 11 država, uključujući Australiju, Kanadu i Japan, prenosi BBC. Članstvo bi smanjilo carine na izvoz britanske robe, poput automobila i viskija. Trgovinsko područje pokriva tržište od oko 500 miliona ljudi.

Novi Zeland, Bruneji, Čile, Malezija, Meksiko, Peru, Singapur i Vijetnam takođe su osnivači trgovinskog sporazuma, koji je uspostavljen 2018. godine. Velika Britanija se prijavila za pridruživanje bloku u januaru, posle Brexita.

Velika Britanija je prva zemlja neosnivač koja se prijavila za pridruživanje CPTPP i bila bi njegova druga najveća ekonomija, iza Japana, ukoliko pregovori uspeju. Sporazum o slobodnoj trgovini omogućava smanjenje carina između država članica i smanjuje 95 odsto nameta na robu. Države zauzvrat moraju da sarađuju na primeni propisa, kao što su standardi o hrani.

Međutim, ovi standardi i propisi ne moraju da budu identični i članice mogu sklapati sopstvene trgovinske ugovore. Međutim, kada je London nedavno sklopio dogovor o slobodnoj trgovini sa Kanberom, britanski poljoprivrednici su reagovali upozorenjem da bi uvoz hrane iz Australije mogao smanjiti cene i potkopati standarde socijalne zaštite.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...