ženama treba pristojna penzija

Lordovi pozivaju na uklanjanje razlike u penzijama

SvetVesti

15.7.2021 19:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Lordovi pozivaju na uklanjanje razlike u penzijama Lordovi pozivaju na uklanjanje razlike u penzijama
Članovi Doma lordova ukazali su da postoji bitna razlika između muškaraca i žena kada su visine penzija u pitanju, nakon što je izražena zabrinutost... Lordovi pozivaju na uklanjanje razlike u penzijama

Članovi Doma lordova ukazali su da postoji bitna razlika između muškaraca i žena kada su visine penzija u pitanju, nakon što je izražena zabrinutost u vezi sa adekvatnošću penzijskih odredbi i potrebom rešavanja istorijskih pitanja oko nedovoljne isplate državne penzije.

Baronica Ros Altman (Ros Altmann) postavila je pitanja kako vlada planira da smanji jaz u između polova penzijama i kakva je procena nedovoljnih uplata državne penzije žena i smanjenih privatnih penzijskih doprinosa, koji su povezani sa ženskim obrascima rada u razvoju tih planova, prenosi Pensions Age.

Pitanja oko nedovoljne isplate državnih penzija pokrenula je LCP u martu 2020. godine, nakon što je otkriveno da „desetine hiljada“ žena ne primaju povišicu državne penzije, s tim da će se vlada suočiti sa računom od preko tri milijarde funti kako bi uklonila greške.

Komentarišući odgovor na upit, Altman je napomenula: „Ova vlada prepoznaje izazov razlike u penzijama između žena i muškaraca“. Ona navodi, da se automatskim upisom i novom državnom penzijom omogućava većem broju žena da samostalno grade odredbe o penzijama, smanjujući istorijske nejednakosti u penzionom sistemu.

Međutim, Altman je naglasila da je u poslednjih pet godina zabeležen mali napredak i jazu po ovom pitanju, postavljajući pitanje kakav je konkretan tok rada na ciljevima za smanjenje broja žena sa nižim državnim i privatnim penzijama.

Lord Davies iz Briktona rekao je: „Postoji očigledan neuspeh da se ženama sa nižim nivoima plata ponudi bilo kakva penzija povrh neadekvatne nove državne penzije.“

On  ističe da vlade mogu odložiti zakone za koje se svi slažu da su neophodni, ali  da se žene ne mogu isključiti iz sistema jer im treba pristojna penzija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...