Rad na crno najprisutniji u građevinarstvu

Loš poreski sistem glavni razlog jačanja sive ekonomije u Srbiji

AnalizaPoreziPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

1.8.2022 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Loš poreski sistem glavni razlog jačanja sive ekonomije u Srbiji Loš poreski sistem glavni razlog jačanja sive ekonomije u Srbiji
Rezultati istraživanja o percepciji privrede o sivoj ekonomiji koje je sprovedeno u okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje pokazuju da je za 83 odsto... Loš poreski sistem glavni razlog jačanja sive ekonomije u Srbiji

Rezultati istraživanja o percepciji privrede o sivoj ekonomiji koje je sprovedeno u okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje pokazuju da je za 83 odsto kompanija u Srbiji rezultat poslovanja za 2021. godinu bio pozitivan.

Istraživanje “Stavovi privrede o sivoj ekonomiji i bezgotovinskom plaćanju” u okviru ovog projekta rađeno je na uzorku od 1.040 poslovnih entiteta koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, prenosi agencija Beta.

Rezultati pokazuju da su privrednicima glavni razlozi za postojanje sive ekonomije visoko opterećenje zarada porezima, kao i parafiskalni nameti (više od tri četvrtine odgovora) i da je potrebno sprovesti mere programa za poresko rasterećenje zarada, posebno najnižih, uspostavljanje registra neoporezivih nameta, ali i mera za podsticanje preduzetništva i smanjenje rada na crno, jačanje kapaciteta inspekcija i drugo.

Foto: Pexels.com

Istraživanje je pokazalo da 49 odsto preduzeća prihvata samo gotovinu od koje im stiže tri četvrtine prometa, a za takvu situaciju kao glavne razloge navode nezainteresovanost kupaca da plaćaju bezgotovinski i visoke troškove.

Istovremeno, 86 odsto onih koji prihvataju kartice, instant i online plaćanja, navode da je to pozitivno uticalo na njihovo poslovanje. Privrednici smatraju da je siva ekonomija najprisutnija u građevinarstvu i da raste kod zanatskih usluga dok je u padu u ugostiteljstvu i trgovini.

  • TATJANA

    1.8.2022 #1 Author

    Svesti ga na minimum

    Odgovori

  • MAJA

    2.8.2022 #3 Author

    Nece se tako lako iskoreniti siva ekonomija

    Odgovori

  • TEA02

    4.8.2022 #5 Author

    Pa onda smanjiti porez i resiti problem

    Odgovori

    • DUSA

      24.3.2024 #6 Author

      Ali onda drzava ne dobija novac

      Odgovori

  • GOCA BG

    7.8.2022 #7 Author

    Ne samo u gradjevinarstvu,i druge grane to rade…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...