Vlasti u Budimpešti jačaju veze s Moskvom, uprkos EU

Mađarska će sa Gazpromom potpisati nov ugovor o snabdevanju gasa na 15 godina

EURegionVesti

24.8.2021 15:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mađarska će sa Gazpromom potpisati nov ugovor o snabdevanju gasa na 15 godina Mađarska će sa Gazpromom potpisati nov ugovor o snabdevanju gasa na 15 godina
Mađarska želi da potpiše sa ruskom kompanijom Gazprom nov petnaestogodišnji ugovor o snabdevanju prirodnim gasom, a razgovori o tome su u završnoj fazi, izjavio... Mađarska će sa Gazpromom potpisati nov ugovor o snabdevanju gasa na 15 godina

Mađarska želi da potpiše sa ruskom kompanijom Gazprom nov petnaestogodišnji ugovor o snabdevanju prirodnim gasom, a razgovori o tome su u završnoj fazi, izjavio je danas Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova.

„Nadam se da ćemo ove jeseni pod povoljnim uslovima potpisati novi petnaestogodišnji ugovor o snabdevanju“, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim u Budimpešti, izveštava Reuters.

Dodao je da će se sledeće nedelje u Rusiji razgovarati o ceni i fleksibilnosti novog ugovora s Gazpromom.

Šef mađarske diplomatije je takođe saopštio da su poodmakli pregovori između Budimpešte i Moskve o dobijanju licence za proizvodnju vakcine Sputnik V protiv virusa Covida-19 u Mađarskoj.

Prema njegovim rečima, proizvodnja ruske vakcine u Mađarskoj mogla bi da otpočne krajem 2022. godine.

Britanska novinska agencija navodi da je Mađarska tokom pandemije prilično koristila rusku vakcinu Sputnik V, iako je nije odobrila Evropska agencija za lekove, te da je, navodno, otkako je premijer Viktor Orban preuzeo vlast 2010. godine, „promovisala interese Moskve u okviru EU, neprestano pozivajući na okončanje ekonomskih sankcija Rusiji“, uvedenih nakon pripajanja Krima 2014. godine.

Takođe se podseća da je 2014. godine Budimpešta potpisala sporazum s Rusijom o izgradnji dva nova reaktora u nuklearnoj elektrani Paks, koje će graditi ruska državna kompanija za atomsku energiju Rosatom, i dodaje da taj projekat ozbiljno kasni.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...