nove mere za borbu protiv rastuće inflacije

Mađarska smanjuje cene osnovnih životnih namirnica

AgrobiznisBiznisSvetU fokusuVesti

15.1.2022 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Mađarska smanjuje cene osnovnih životnih namirnica Mađarska smanjuje cene osnovnih životnih namirnica
Vlada Mađarske će od 1. februara smanjiti cene šest osnovnih životnih namirnica, poput brašna i šećera, saopštio je premijer Viktor Orban najavljujući nove mere... Mađarska smanjuje cene osnovnih životnih namirnica

Vlada Mađarske će od 1. februara smanjiti cene šest osnovnih životnih namirnica, poput brašna i šećera, saopštio je premijer Viktor Orban najavljujući nove mere za borbu protiv rastuće inflacije.

Orban, koji se suočava sa borbom za reizbor 3. aprila, rekao je da se cena brašna, šećera, suncokretovog ulja, mleka, svinjetine i pilećih prsa mora smanjiti na nivo od sredine oktobra, prenosi agencija Mina.

“Cene rastu širom Evrope zbog povećanja cena energenata“, rekao je Orban nakon sastanka vlade, i dodao da se smanjenje cena mora primeniti širom zemlje.

Inflacija je u novembru porasla na 14-ogodišnji maksimum od 7,4 odsto, što je iznad očekivanja. Ekonomisti, koje je anketirao Reuters, smatraju da će decembarska inflacija biti još visokih 7,2 odsto.

Orban je u novembru najavio tromesečno ograničenje cena goriva koje bi moglo biti produženo nakon revizije u februaru.

Mađarski premijer je, takođe, uveo gornju granicu kamatnih stopa na hipotekarne kredite do kraja juna, kako bi zaštitio zajmoprimce od povećanja otplate kredita, nakon što je rast inflacije primorao centralnu banku da poveća kamatne stope mnogo više nego što se ranije očekivalo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...