Analitičari nisu uvereni da će petogodišnji plan ekonomskog rasta biti realizovan

Makronove finansijske reforme preoptimistične u vreme krize

EUNovacU fokusuVesti

22.7.2022 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Makronove finansijske reforme preoptimistične u vreme krize Makronove finansijske reforme preoptimistične u vreme krize
Francuska je postavila petogodišnji plan za postepeno smanjenje svog budžetskog deficita koji je značajno povećan tokom krize, oslanjajući se na očekivanja snažnog ekonomskog rasta... Makronove finansijske reforme preoptimistične u vreme krize

Francuska je postavila petogodišnji plan za postepeno smanjenje svog budžetskog deficita koji je značajno povećan tokom krize, oslanjajući se na očekivanja snažnog ekonomskog rasta kako bi izbegla oštra smanjenja potrošnje.

Uprkos „teškoj ekonomskoj situaciji u narednim mesecima“ i „velikim geopolitičkim neizvesnostima u energetici i trgovini“, ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Mair) rekao je da bi ekonomski remont koji je obećao predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u narednih pet godina trebalo da podstakne godišnji rast na 1,8 odsto u 2027. godini i da dovede do nivoa nezaposlenosti od pet procenata.

Kako piše Bloomberg, ta ekonomska pozadina, u kombinaciji sa ciljem da se ograniči godišnji rast potrošnje na najniži nivo u dve decenije na 0,6 odsto, doveo bi budžetski deficit ispod tri procenta do kraja Makronovog drugog mandata 2027. godine.

„Ovaj program stabilnosti je zasnovan na francuskom rastu koji će napredovati brže od javnih troškova, i to je ono što ga čini ozbiljnom političkom porukom o javnim finansijama“, rekao je francuski predsednik.

Strategija za oporavak francuskih finansija nakon porasta potrošnje tokom pandemije Covid-19 već je u senci potencijalnih rizika.

202220232024202520262027
rast BDP-a2,5%1,4%1,6%1,7%1,7%1,8%
budžetski balans prema BDP-u-5,0%-5,0%-4,6%-4,0%-3,4%-2,5%
javni dug prema BDP-u111,9%111,7%112,8%113,3%113,2%112,5%
inflacija5,1%3,3%1,9%1,75%1,75%1,75%
Očekivanja za francusku ekonomiju prema petogodišnjem Makronovom planu/Izvor: Bloomberg

Nakon što je izgubio većinu u parlamentu, nejasno je da li će Makron imati podršku za remont penzionog sistema i naknade za nezaposlene na koje računa da će smanjiti nezaposlenost i podići ekonomsku aktivnost dovoljno za poboljšanje javnih finansija.

Predsednik Francuske bi mogao da se suoči i sa protivljenjem kada smanji troškove lokalnih samouprava, dok bi druge mere mogle biti odložene. Smanjenje poreza na nasledstvo, na primer, kao što je Makron obećao tokom svoje kampanje, trenutno nije prioritet jer je fokus na smanjenju korporativnih poreza, navodi ministarstvo finansija.

Štaviše, prognoze francuskih programa stabilnosti često su se pokazivale preoptimističnim, čak i kada su predsednici imali većinu u parlamentu. Centar za ekonomska istraživanja OFCE saopštio je da očekuje da Makron neće postići ciljani budžetski deficit i da će nezaposlenost porasti, a ne opasti u naredne dve godine, dosežući 7,5 odsto u 2027. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...