narednih dana dogovor o povećanju minimalne zarade

Mali: Očekujemo da do kraja godine Srbija bude među tri najbolje ekonomije u Evropi

SrbijaVesti

23.7.2021 10:48 Autor: Miljan Paunović 0

Mali: Očekujemo da do kraja godine Srbija bude među tri najbolje ekonomije u Evropi Mali: Očekujemo da do kraja godine Srbija bude među tri najbolje ekonomije u Evropi
Stopa rasta u drugom kvartalu biće između 12 i 15 odsto, a u razgovorima sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije, koji će početi za nekoliko... Mali: Očekujemo da do kraja godine Srbija bude među tri najbolje ekonomije u Evropi

Stopa rasta u drugom kvartalu biće između 12 i 15 odsto, a u razgovorima sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije, koji će početi za nekoliko dana, očekuje se da će biti postignut dogovor o povećanju minimalne zarade na 35.000 dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali je izrazio očekivanje da će Srbija do kraja godine po stopi rasta biti među tri najbolje ekonomije u Evropi ističući da je sa trećim paketom pomoći vrednim 266 milijardi dinara, država uspela da sačuva radna mesta i privredu.

“U prvom kvartalu stopa rasta je 1,7 odsto, a očekujemo da u drugom kvartalu bude između 12 i 15 odsto, što je ogroman pomak, jer smo prošle godine u drugom kvartalu imali minus 6,4 odsto, a sada će rezultat biti dvostruko bolji“, prenosi Tanjug.

Ministar je kazao da se u narednim danima očekuje početak razgovora između sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije o povećanju minimalne zarade i podsetio da je početkom godine minimalac povećan za 6,6 odsto i da iznosi 32.000 dinara.

“Za razliku od najvćeg broja drugih privreda imali smo povećanje i penzija i plata. Naše opredeljenje je da svake godine, kako nam raste ekonomija, najveću korist od toga imaju građani kroz povećanje plata i penzija“, rekao je Mali.

Izrazio je očekivanje da će minimalac u Srbiji prvi put dostići 300 evra, odnosno 35.000 dinara i podsetio da je 2010. godine minimalna zarada iznosila 15.700 dinara.

“Minimalna zarada je veoma važna za nas jer ‘gura’ prosečnu zaradu koja je u aprilu iznosila 560 evra. Pre nekoliko godina je prosečna zarada bila 320 evra, a iz godine u godinu ona raste, to je osnova naše politike“, naglasio je Mali.

Najavio je da će u okviru trećeg paketa pomoći sledeće srede biti isplaćena četvrta rata pomoći autoprevoznicima koji dobijaju 600 evra po autobusu, a da će 6. avgusta biti isplaćena i pomoć za 777 samostalnih umetnika koji prošle godine nisu bili obuhvaćeni paketom pomoći.

Mali je rekao da 16. avgusta sledi isplata još jednog punog minimalca za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu i dodao da će u septembru biti isplaćeno 50 evra penzionerima, a u novembru preostalih 30 evra za sve građane Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...