Problemi na relaciji proizvođači-otkupljivači nastavljaju se iz godine u godinu

Malinari nezadovoljni razlikama u ceni

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaU fokusuVesti

28.6.2021 08:01 Autor: Marija Jovanović 0

Malinari nezadovoljni razlikama u ceni Malinari nezadovoljni razlikama u ceni
Iako su se malinari ove godine nadali dobrim otkupnim cenama, problemi sa otkupljivačima, kao i svake godine, opet su u fokusu. Naime, proizvođače je... Malinari nezadovoljni razlikama u ceni

Iako su se malinari ove godine nadali dobrim otkupnim cenama, problemi sa otkupljivačima, kao i svake godine, opet su u fokusu. Naime, proizvođače je naljutila razlika u cenama, koja se u zavisnosti od mesta otkupa razlikovala i do 170 dinara po kilogramu, pa je tako u Mačvi zabležena najviša cena i do 420 dinara, dok se u Arilju kretala od 200 do 250 dinara.

“Iz godine u godine javlljaju se problemi, da li je dobar kvalitet i kvantitet, da li je dobra cena ili ne. Ipak, u poslednje tri godine sve to uvodimo u neke normative, koji bi trebalo da važe svake sezone”, kaže za Biznis.rs predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović i dodaje da se mora izmeniti kompletan sadni materijal, kako bi malinari imali ekonomsku računicu.

Kada je reč o cenama, Radović navodi da one treba da budu jedinstvene na celom tržištu i da su malinari bili ljuti zbog drastičnih razlika u ceni, koje su u Šapcu iznosile 250 dinara i imale tendenciju rasta, u mačvansko-prnjavorskom kraju od 350 do 420 dinara, a u Ivanjici od 200 do 250 dinara.

Foto: Rawpixel.com

“U stalnom kontaktu smo sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem jer smo najavili da ćemo, ukoliko se cene na tržištu ne izjednače, izaći na proteste i preduzeti ozbiljnije mere”, navodi naš sagovornik i dodaje da se nakon sastanka resornog ministra sa otkupljivačima situacija stabilizovala.

“Ministar je obavio razgovore sa najvećim hladnjačarima iz Srbije, pa je jedan od najvećih kupaca izašao sa akontnom cenom od 305 dinara po kilogramu”.

U poređenju sa prošlom godinom kada su proizvođači malinu prodavali po ceni od 220 dinara po kilogramu, ove godine situacija je bolja i kreće se oko 320 dinara, što nije začuđujuće s obzirom na rast svih ostalih cena od agrotehničkih mera, energetike i drugih obaveza, objašnjava naš sagovornik.  

“Realna cena je 330 dinara i sve preko toga je odnos ponude i potražnje. Ponuda je prošle godine bila manja za nekih 40 odsto, ako se pogleda prosek koji je oko 82.000 tona. Situacija je zbog vremenskih neprilika ista i ove godine. Ponuda iz Čilea je manja za 50, 60 odsto i malina je proizvođačima plaćana 3,30 evra po kilogramu. Što se Poljske tiče, i kod njih je proizvodnja bila manja, pa su u novembru i decembru prošle godine na srpskom tržištu kupovali zamrznute maline, kako bi ispoštovali ugovore koje imaju u svojoj zemlji i kako ne bi plaćali penale“, zaključuje Radović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...