Srbija u kandžama korona virusa

Malo bolja situacija u glavnom gradu, u centralnoj Srbiji dramatično, opet više od 5.000 zaraženih

SrbijaVesti

19.3.2021 15:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Malo bolja situacija u glavnom gradu, u centralnoj Srbiji dramatično, opet više od 5.000 zaraženih Malo bolja situacija u glavnom gradu, u centralnoj Srbiji dramatično, opet više od 5.000 zaraženih
U Srbiji je prema najnovijim podacima do 15 časova u petak, 19. marta 2021. godine, registrovano ukupno 542.209 potvrđenih slučajeva oboljevanja od virusa Covid-19.... Malo bolja situacija u glavnom gradu, u centralnoj Srbiji dramatično, opet više od 5.000 zaraženih

U Srbiji je prema najnovijim podacima do 15 časova u petak, 19. marta 2021. godine, registrovano ukupno 542.209 potvrđenih slučajeva oboljevanja od virusa Covid-19.

Od poslednjeg izveštaja testirano je 17.208 osoba, od kojih je 5.305 pozitivno, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Do 15 časova u Republici Srbiji na virus korona testirano je ukupno 3.235.608 osoba koje su ispunjavale kriterijume.

Broj hospitalizovanih osoba je 5.277, dok je na respiratorima trenutno 228 pacijenata.

U poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo je 29 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 4.869. Procenat smrtnosti u Srbiji od korona virusa je 0,90 odsto.

Konov koeficijent iznosi 30,82 odsto, a predstavlja odnos između broja pozitivnih i ukupnog broja testiranih u jednom danu. Da bismo mogli da kažemo da je situacija sa epidemijom mirna, taj procenat bi trebalo da bude do 0,5 odsto, a sve više od 2,5 odsto je zabrinjavajuće.

Mlađi osnovci ipak ostaju u školama

Mlađi osnovci od prvog do četvrtog razreda ipak će naredne nedelje pohađati nastavu u školama, a ne online kako je bilo preporučeno na poslednjoj sednici Kriznog štaba, javlja Tanjug. Takva odluka je doneta na današnjem sastanku premijerke Ane Brnabić i medicinskog dela Kriznog štaba. Lokalni krizni štabovi imaju mogućnost da u sredinama gde broj zaraženih eksponencijalno raste predloži da sve škole pređu na online nastavu.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović nagovestio je ranije da će od ponedeljka škole ostati otvorene za niže razrede. Viši razredi osnovne škole i srednjoškolci će nastaviti nastavu da prate online i tokom naredne nedelje.

Sve više revakcinisanih u Srbiji

Prema najnovijim rezultatima Vlade Srbije u našoj zemlji su do sada date 2.112.074 doze vakcina protiv korona virusa, a 826.851 osoba je revakcinisana.

Prema broju revakcinacija na milion stanovnika Srbija je prva u regionu i Evropi, a sedma na svetu posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Monaka, Čilea i Bahreina.

Vakcinacija počinje da daje rezultate, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i najavio da će 29. marta biti million revakcinisanih, a da će 20. aprila moći da se kaže da u Srbiji ima 900.000 gotovo potpuno imunizovanih ljudi, od kojih se gotovo niko neće zaraziti ili umreti od korone.

Predsednik je rekao i da je od Ujedinjenih Arapskih Emirata dobio studiju koja pokazuje da vakcinacija daje rezultate, te da je potrebno da prođe četiri nedelje od revakcinacije da bi mogla da se mere antitela posle Sinopharmove vakcine.

Situacija u centralnoj Srbiji je dramatična, u Beogradu je i dalje veoma teška, rekao je Vučić, i naglasio da se po brojevima ipak vidi da se u glavnom gradu poravnjava broj u poređenju sa proteklim danima. Podsetio je da je centralna Srbija, inače, kasnila dve nedelje za Beogradom, te da će i tamo, pod uslovom da ljudi poštuju mere i vakcinišu se, doći do poravnanja krive.

U našoj zemlji su, nakon odluke Evropske agencije za lekove da je cepivo kompanije AstraZeneca bezbedna i efikasna, od petka otvorene dve nove lokacije za vakcinaciju u Beogradu i Novom Sadu gde će građani moći da prime ovu vakcinu bez prethodnog zakazivanja.

Građani će moći da se vakcinišu u Hali 3 na beogradskom Sajmu i na punktu na Novosadskom sajmu. Prednost pri vakcinaciji imaće najstariji sugrađani.

Otvoren centar za Covid-19 mere

Od danas je počeo da radi i Centar za Covid-19 mere, na kojem se nalaze najnovije verzije naredbi i uredbi i gde privreda može da dobije tačne podatke o ograničenjima koje ove mere podrazumevaju, sa aspekta delatnosti koju obavljaju.

Predstavnici privrede će na ovom mestu moći da dobiju informacije o tome da li pojedini objekti smeju da rade, do koliko časova, u kojem obimu, sa kojim kapacitetom, a postoji i mogućnost da postave pitanje ukoliko im neka mera nije jasna, a odnosi se na njihovo privredno društvo.

Internet adresa Centra za Covid-19 mere je inspektor.gov.rs, sva pitanja se postavljaju putem kontakt forme, a odgovori javno objavljuju u dnevnom režimu.

Rad ovog centra značajno će unaprediti efektivnost protivpandemijskih mera i doprineti boljem razumevanju mera od strane privrede i građana, sa ciljem uspostavljanja maksimalno povoljnog poslovnog okruženja u uslovima pandemije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...