Čak 56 odsto zaposlenih želi da radi sa obnovljivim izvorima energije

Manjak radne snage u naftnim kompanijama

BiznisEkologijaSvetU fokusuVesti

2.12.2021 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Manjak radne snage u naftnim kompanijama Manjak radne snage u naftnim kompanijama
Industrija nafte i gasa rizikuje ogroman nedostatak radne snage jer više od polovine radnika u tom sektoru nastoji da pređe u industriju obnovljive energije.... Manjak radne snage u naftnim kompanijama

Industrija nafte i gasa rizikuje ogroman nedostatak radne snage jer više od polovine radnika u tom sektoru nastoji da pređe u industriju obnovljive energije.

Istraživanje koje su sproveli kao deo izveštaja firme za zapošljavanje Brunel i Oilandgasjobsearch.com pokazalo je da 43 odsto radnika želi da potpuno napusti energetsku industriju u narednih pet godina, piše Danas.

Na pitanje u kojim sektorima će težiti mogućnostima zapošljavanja, 56 odsto onih koji rade sa naftom i gasom reklo je da se okreće bavljenju obnovljivim izvorima energije, u poređenju sa 38,8 procenata prošle godine.

Reuters prenosi da je, dok se potražnja za energijom i cene snažno oporavljaju širom sveta, mnogim kompanijama teško da ponovo regrutuju kadrove. Kompanije za naftu i gas suočile su se sa sve većim pritiskom investitora, aktivista i vlada da se bore protiv klimatskih promena, što ih čini manje privlačnim za mlade profesionalce.

British petroleum, Shell i mnoge druge kompanije koje smanjuju potrošnju na naftu i gas, takođe nastoje da brzo razviju svoje poslovanje sa niskim ugljenikom i obnovljivim izvorima, često prekvalifikacijom osoblja.

„Veće plate koje nude sektori obnovljivih izvora i rudarstva čine uloge u tim oblastima privlačnijim, što dodatno povećava pritisak sa kojim se suočavaju regruteri u sektoru nafte i gasa“, navodi se u izveštaju.

Istraživanje pokazuje da je 10 odsto poslodavaca moralo da plati penzionerima da se vrate na nepopunjena radna mesta zbog nedostatka stručnog osoblja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...