Uoči važnih odluka zemalja OPEC+

Cene nafte opet rastu

SvetVesti

1.12.2021 14:07 Autor: Vladimir Jokanović 2

Cene nafte opet rastu Cene nafte opet rastu
Cene nafte porasle su za više od 4,5 odsto u sredu pre podne (CET) čime su nadoknađeni gubici od prethodnog dana, kada je vrednost... Cene nafte opet rastu

Cene nafte porasle su za više od 4,5 odsto u sredu pre podne (CET) čime su nadoknađeni gubici od prethodnog dana, kada je vrednost nafte naglo opala nakon pesimističnih prognoza u pogledu situacije sa omikronom, novom varijantom korona virusa.

Severnomorska nafta Brent poskupela je u sredu za više od 4,7 odsto na 72,60 dolara za barel, dok je američkoj nafti WTI (Weste Texas Intermediate) vrednost porasla za više od 4,5 procenta na 69,18 dolara po barelu, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

Cene nafte porasle su uoči sastanka organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u sredu, koji je svojevrsna uvertira za zasedanje proširenog sastava OPEC+ (sa Rusijom) u četvrtak, prenosi CNBC. Analitičari predviđaju da će OPEC+ odustati od planiranog povećanja proizvodnje za 400.000 barela dnevno u januaru, zbog potencijalnog udara na potražnju zbog opasnosti od omikron korona virusa.

Istovremeno, nekoliko ministara OPEC+ ocenilo je da nema potrebe za promenom plana, a među njima je bio i ruski ministar energetike Aleksandar Novak. Mnogi analitičari imaju u vidu i nedavnu odluku SAD da oslobodi 50 miliona barela nafte iz strateških rezervi, što bi pored eventualnog naglog širenja virusa takođe značajno moglo da utiče na odnos ponude i potražnje.

Pad komercijalnih zaliha nafte u SAD za 747.000 barela u nedelji koja je okončana 26. novembra, prema podacima Američkog instituta za naftu (API), bio je manji od očekivanih 1,2 miliona barela, koliko su prognozirali analitičari, koje je anketirao Reuters.

Uprkos trenutnom kolebanju cena, analitičari JPMorgan prognoziraju da će cena nafte porasti na 125 dolara za barel u toku iduće godine, a da će se njena vrednost u 2023. godini popeti na 150 dolara za barel, pre svega zbog ograničenih mogućnosti OPEC da povećaju proizvodnju. Prema analizi CNN, galon benzina u SAD bi u tom slučaju koštao pet dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...