drumski prevoz, gorivo, meso i žitarice pokretači rasta

Međugodišnja inflacija u Crnoj Gori 11,2 odsto

RegionVesti

17.5.2022 14:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Međugodišnja inflacija u Crnoj Gori 11,2 odsto Međugodišnja inflacija u Crnoj Gori 11,2 odsto
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u aprilu su, u odnosu na mart, dodatno porasle za 1,9 odsto, pokazuju najnoviji... Međugodišnja inflacija u Crnoj Gori 11,2 odsto

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u aprilu su, u odnosu na mart, dodatno porasle za 1,9 odsto, pokazuju najnoviji podaci crnogorskog zavoda za statistiku Monstata.

Prema tome, potrošačke cene u aprilu su, u odnosu na isti mesec prošle godine, u proseku bile više 11,2 odsto.

“Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena u grupama goriva i maziva za motorna vozila, povrća, mleka, sira i jaja, odeće, mesa, hleba i žitarica, drumskog prevoza putnika i usluga smeštaja”, rekli su iz Monstata, prenosi Mina.

Potrošačke cene su u periodu januar-april, u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, u proseku bile više 8,3 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u aprilu je, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen rast u grupama prevoz 4,4 odsto, odeća i obuća 3,1 odsto, hrana i bezalkoholna pića 2,9 odsto, restorani i hoteli 1,7 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,5 odsto, ostala dobra i usluge 0,3 odsto, zdravlje i rekreacija i kultura po 0,2 odsto, alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupama stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,5 odsto i komunikacije 0,1 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

  • DJORDJE1

    18.5.2022 #1 Author

    Situacija slična kao i u Srbiji, inflacija sve veća…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    18.5.2022 #2 Author

    realna inflacija je sigurno duplo veća to najbolje osete gradjani po maloprodajnim cenama proizvoda koje svakodnevno kupuju
    sve je skuplje za najmanje 30 %

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...