MEKSIKO UVODI INDEKS SREĆE Pokazatelj privrednog rasta, ali i nejednakosti i zadovoljstva građana

SvetVesti

23.5.2020 11:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

MEKSIKO UVODI INDEKS SREĆE Pokazatelj privrednog rasta, ali i nejednakosti i zadovoljstva građana MEKSIKO UVODI INDEKS SREĆE Pokazatelj privrednog rasta, ali i nejednakosti i zadovoljstva građana
Meksiko će uvesti indeks sreće kao alternativu bruto domaćem proizvodu (BDP) za koji smatra da nije dobar pokazatelj dobrobiti građana, objavio je predsednik te... MEKSIKO UVODI INDEKS SREĆE Pokazatelj privrednog rasta, ali i nejednakosti i zadovoljstva građana

Meksiko će uvesti indeks sreće kao alternativu bruto domaćem proizvodu (BDP) za koji smatra da nije dobar pokazatelj dobrobiti građana, objavio je predsednik te zemlje Andres Manuel Lopez Obrador.

Indeks sređe će zajedno razviti ekonomisti, matematičari, sociolozi, psiholozi i drugi stručnjaci a služiće za merenje ne samo privrednog rasta već i nivoa nejednakosti i „sreće stanovnika“, naveo je u meksički predsednik, izabran iz redova levice.

“Tehnokratama se to neće svideti, ali za nas bi moglo biti dobro i svakako nešto novo, objasnio je Lopez Obrador na konferenciji za novinare.

Najava predsednika Meksika vremenski se poklopila sa padom meksičke privrede zbog teških posledica širenja Covid-19, ocenjuje DPA, a prenosi seebiz.eu. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će se meksička privreda ove godine smanjiti 6,6 odsto, nakon stagnacije u 2019. godini.

Druga po veličini privreda Latinske Amerike sa gotovo 130 miliona stanovnika beleži veoma nizak nivo nejednakosti a više od 50 miliona građana klasifikovani su kao siromašni.

  • Anna

    23.5.2020 #1 Author

    Ovi bi trebalo uvesti i kod nas. Bilo bi zanimljivo videti podatke

    Odgovori

  • suncokret

    2.10.2020 #2 Author

    Čini mi se da bi nas indeks sreće bio jako nizak.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...