Svi koji sada ne budu u prilici da učestvuju u programu energetske sanacije, imaće uskoro dodatnu šansu za to

Mihajlović: Još jedan konkurs za zamenu stolarije do Nove godine

IntervjuSrbijaU fokusuVesti

17.8.2021 07:50 Autor: Gordana Bulatović 0

Mihajlović: Još jedan konkurs za zamenu stolarije do Nove godine Mihajlović: Još jedan konkurs za zamenu stolarije do Nove godine
„Ugovori o sufinansiranju energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje je Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo sa 67 gradova i opština su tek prvi... Mihajlović: Još jedan konkurs za zamenu stolarije do Nove godine

Ugovori o sufinansiranju energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje je Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo sa 67 gradova i opština su tek prvi korak. Ono što je važno, to je da će i građani iz opština koje se nisu javile na ovaj javni poziv, imati priliku da dobiju podršku države i svoje lokalne samouprave da zamene vrata i prozore ili kotlove za grejanje. Do kraja godine planiran je još jedan javni poziv za program energetske sanacije, i to u decembru, a pre toga u septembru ćemo imati i javni poziv za subvencije za solarne panele”, kaže u razgovoru za portal Biznis.rs prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Ona ističe da građani imaju priliku da zamenom vrata i prozora i poboljšanjem izolacije na svojim kućama i stanovima smanje svoje račune za električnu i toplotnu energiju, a korist za celo društvo dolazi kroz veću energesku bezbednost, smanjenje emisije štetnih gasova i zdraviju životnu sredinu.

„Danas se u Srbiji troši oko četiri puta više energije u odnosu na prosek EU i to je energija koju praktično ‘bacimo kroz prozor’, jer nismo dovoljno energetski efikasni. To je ono što moramo da menjamo, ako želimo kao zemlja da imamo i dovoljno energije i da živimo u zdravoj životnoj sredini. Zbog toga je povećanje energetske efikasnosti, na neki način, nacionalni projekat, jer u njemu učestvuju država, lokalne samouprave i građani, i gde kroz zajedničko ulaganje svi imaju koristi“, ističe ministarka Mihajlović.  

Kada je u pitanju javni poziv građanima za prijavu na konkurs za zamenu stolarije, a koji raspisuju lokalne samouprave, on može da započne tek kada opštine i gradovi koje imaju potpisan ugovor sa Ministarstvom energetike, okončaju postupak izbora izvođača radova na sanacijama kuća, zgrada i stanova.

„Do sada je u 64 jedinice lokalne samouprave završen javni poziv za privredne subjekte. Konkurse za građane raspisale su četiri jedinice lokalne samouprave – Grad Zrenjanin i opštine Novi Bečej, Dimitrovgrad i Raška. Očekuje se da još 12 gradova i opština objave javne pozive za građane tokom ove nedelje“, naglašavaju u Ministarstvu energetike i rudarstva za Biznis.rs.

Na pitanje kada se očekuje da stanovnici gradova poput Beograda ili Novog Sada budu u prilici da konkurišu za subvencionisanje radova na energetskoj sanaciji svojih nekretnina, u Ministarstvu podsećaju da je potrebno da javne pozive za građane pre objavljivanja usvoje gradska, odnosno opštinska veća ili skupštine.

Grad Beograd je poslao predlog Pravilnika o sufinansiranju mera energetske sanacije u skladu sa Ugovorom, Ministarstvu rudarstva i energetike, koji je odobren od strane Ministarstva. Očekujemo usvajanje Pravilnika od strane Grada Beograda, u skladu sa njihovim procedurama i normativnim propisima. Grad Novi Sad nije konkurisao za učešće u ovom projektu“, ističu u Ministarstvu.

A, kada su u pitanju koraci koje građani, zainteresovani za učešće u ovom projektu, prvo treba da učine, u Ministarstvu naglašavaju da je važno da prvo definišu cenu radova za koje su zainteresovani.

„Građanin se prvo obraća privrednom subjektu koji se nalazi na rang listi izabranih izvođača radi dobijanja predračuna za radove za meru energetske efikasnosti koju je izabrao. Uz prijavni obrazac i druge priloge koje će građanin moći da preuzme sa internet stranice jedinice lokalne samouprave kod koje predaje zahtev, neophodno je da dostavi fotokopiju lične karte sa adresom prebivališta ili očitanu ličnu kartu, fotokopije ličnih karata sa adresom prebivališta ili očitane lične karte za sve članove domaćinstva, kopiju rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu, kopiju građevinske dozvole ili drugi dokument kojim se dokazuje legalnost objekta i fotokopiju računa za utrošenu električnu energiju za prethodni mesec  za stambeni objekat za koji se konkuriše“, objašnjavaju u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Mnogi građani veruju da će firme koje biraju opštine i gradovi nuditi svoje usluge skuplje od onih koje su uobičajene na tržištu. U Ministarstvu naglašavaju da je ceo proces kontrolisan.

„Jedinice lokalne samouprave biraju firme koje će izvršiti radove na sanaciji energetske efikasnosti, u skladu sa Pravilnikom koji su usvojile. Svaka jedinica lokalne samouprave, učesnica u Programu energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova formirala je zasebnu Komisiju za realizaciju programa sanacije energetske efikasnosti, koja kontroliše dokumentaciju koju podnose firme. Same firme će biti rangirane po kriterijumima koje su postavile jedinice lokalnih samouprava, a konačne rang liste se mogu naći na internet stranicama jedinica lokalnih samouprava“, navode iz Ministarstva. 

Oni naglašavaju i da, prema modelu javnog poziva za građane, a koje je Ministarstvo dostavilo svim jedinicama lokalnih samouprava koje su učesnice Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, nije navedeno da je obavezno da građanin koji želi da konkuriše mora da izmiri sve svoje poreske obaveze, kao i obaveze prema EPS-u i slično, ali da to nije obavezujuće za opštine i gradove.

Sanacija će biti moguća za sve uknjižene nekretnine, ali i za one gde su građani započeli postupak legalizacije, odnosno ozakonjenja.

Na konkurs se, ističu u Ministarstvu, mogu prijaviti vlasnici stanova zasebno, ali i kao stambena zajednica. To, ipak, iako je kvadratura veća, neće uticati na cenu radova.

„Stambena zajednica je u obavezi da dostavi potpisanu saglasnost svih stanara objekta. Cena po kvadratu je jednaka. Nema razlike u tome da li konkuriše stambena jedinica ili pojedinačno“, objašnjavaju u Ministarstvu rudarstva i energetike.

U slučaju da građani smatraju da su na neki način oštećeni ili da njihova prijava nije rangirana valjano, dodaju u Ministarstvu, imaju pravo da se žale Komisiji za realizaciju mera energetske sanacije, jedinice lokalne samouprave kojoj su se prijavile. Nakon obrazložene odluke Komisije, imaju pravo žalbe gradskom, odnosno opštinskom veću jedinice lokalne samouprave.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...