snabdevanje preko bugarske odvija se uobičajeno

Mihajlović: Novo skladište gasa povećaće bezbednost u ovom sektoru

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

23.3.2022 15:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mihajlović: Novo skladište gasa povećaće bezbednost u ovom sektoru Mihajlović: Novo skladište gasa povećaće bezbednost u ovom sektoru
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u sredu da proces energetske tranzicije i zelena agenda ostaju cilj Srbije kada je reč... Mihajlović: Novo skladište gasa povećaće bezbednost u ovom sektoru

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u sredu da proces energetske tranzicije i zelena agenda ostaju cilj Srbije kada je reč o razvoju energetike i energetskoj bezbednosti zemlje i da aktuelna kriza izazvana ratom u Ukrajini neće uticati na promene u toj oblasti nigde u svetu, te da je energetska kriza upravo podsticaj za zelenu energiju.

„Ako neko misli da je bilo koji deo sveta ili Evrope odustao od zelene agende – grdno se vara. Ovo sada je ozbiljna kriza koja će svakako ostaviti geopolitičke i ekonomske posledice, ali će se završiti i moramo da nastavimo da funkcionišemo i živimo i da nastavimo sa energetskom tranzicijom. Energetska kriza je upravo podsticaj za zelenu energiju“, rekla je ona u Nišu nakon obilaska domaćinstava koja učestvuju u programu unapređenja energetske efikasnosti, prenela je Beta.

Dodala je i da su zemlje koje su povećale proizvodnju iz fosilnih goriva za jedan ili dva odsto, zapravo pre 10 ili 15 godina prestale sa korišćenjem tih goriva.

„To minorno povećanje ne znači da se vraćaju na korišćenje uglja. Srbija najveći deo dobija upravo iz lignita i mi moramo da u narednim decenijama, u narednih 10, 20 godina, izlazimo iz prljavih i idemo ka zelenim izvorima energije“, rekla je Mihajlović, objavilo je ministarstvo.

Navela je da će tranzicija biti postepena i ponovila kako je plan da se ulaže u nove kapacitete, pre svega u hidrpelektrane „Đerdap 3“ i „Bistrica“, kao i u solarne elektrane i vetroelektrane.

Plin i struja
Foto: Biznis.rs

Snabdevanje Srbije gasom preko Bugarske odvija se uobičajeno i država je pripremila plan ukoliko dotok gasa iz tog pravca bude onemogućen zbog rata u Ukrajini, istakla je Mihajlović.

Ona je tokom posete Nišu navela da će završetkom radova na gasnom interkonektoru Niš-Dimitrovgrad Srbija dodatno unaprediti stabilnost snabdevanja.

„Što se tiče snabdevanja gasom preko Balkanskog toka, sve je uobičajeno, nema nikakvih naznaka da će se to promeniti, jer se to ne tiče samo Srbije, već i drugih zemalja koje gas dobijaju iz ovog pravca. Ukoliko ipak dođe do problema, jer nažalost živimo u neizvesnom vremenu, i tako će biti sve dok traje rat koji što pre treba da prestane, imamo nekoliko opcija. Jedna je da gas uzimamo iz Mađarske, druga je naše skladište u Banatskom Dvoru, gde imamo i naše rezerve, a tu su i rezerve Gazproma. Treća mogućnost jeste supstitucija, kao što smo radili 2009. godine“, rekla je ona.

Istakla je značaj završetka radova na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska i izgradnju novog podzemnog -skladišta gasa.

„Očekujemo ozbiljnije radove u narednih sedam dana na gasovodu Niš-Dimitrovgrad, svakako sve treba da bude gotovo u septembru naredne godine, što će nam otvoriti mogućnost da dobijemo gas i iz drugog pravca i izvora. Novim podzemnim skladištem gasa ćemo dodatno osigurati bezbednost u gasnom sektoru. Od toga nam zavise privreda i industrija koje troše 80 odsto od ukupne potrošnje gasa u Srbiji“, rekla je Mihajlović.

  • VERA

    23.3.2022 #1 Author

    Odlicno sto su sada to aktivirali i nadamo se da ce sto pre biti izgrađeno skladiste gasa.

    Odgovori

  • Milovan94

    23.3.2022 #2 Author

    Moramo imati rešenje za ovu energetsku krizu. Izazovi su pred nama veliki.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2022 #3 Author

    Samo da bude do septembra sledece godine…

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #4 Author

    Nadam se dovoljnoj količini gasa.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...