težište na obnovljivim izvorima energije

Mihajlović: Veliki potencijal za saradnju sa SAD u procesu energetske transformacije

RegionSrbijaSvetU fokusuVesti

26.5.2022 15:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Mihajlović: Veliki potencijal za saradnju sa SAD u procesu energetske transformacije Mihajlović: Veliki potencijal za saradnju sa SAD u procesu energetske transformacije
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je sa višim savetnikom Biroa za međunarodnu bezbednost i neproliferaciju Stejt departmenta Džastinom Fridmanom (Justin Friedman),... Mihajlović: Veliki potencijal za saradnju sa SAD u procesu energetske transformacije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je sa višim savetnikom Biroa za međunarodnu bezbednost i neproliferaciju Stejt departmenta Džastinom Fridmanom (Justin Friedman), o energetskoj bezbednosti Srbije i regiona i saradnji u procesu energetske tranzicije.

„Srbija je donošenjem modernog zakonskog okvira u oblasti energetike postavila osnove za energetsku tranziciju i promenu našeg energetskog miksa, jer trenutno skoro 70 odsto električne energije dobijamo iz uglja“, rekla je Mihajlović, prenela je agencija Beta.

Dodala je da će ubuduće težište investicija biti na sektoru obnovljivih izvora energije (OIE) i da je u planu gradnja reverzibilnih hidroelektrana, pre svega „Đerdapa 3“ i „Bistrice“, a da se kroz izradu strateških dokumenata razmatra i mogući izvori bazne energije, uključujući i nuklearnu, koji bi obezbedili energetsku bezbednost i nezavisnost.

U prethodnih nekoliko godina Srbija i SAD uspeli su, prema njenim rečima, da unaprede ekonomske odnose kroz zajedničke projekte u oblasti transporta.

„Verujem da i u oblasti energetike postoji ogroman potencijal za unapređenje saradnje, imajući u vidu mogućnosti za investicije u energetici, za korišćenje iskustva SAD u procesu energetske tranzicije i naše planove kad je reč o novim energetskim kapacitetima koji bi trebalo da doprinesu većoj energetskoj bezbednosti Srbije, ali i regiona“, rekla je Mihajlović.

Fridman je rekao da mu je „zadovoljstvo što ima ovu priliku da razmotri načine na koje SAD mogu da prošire saradnju sa Srbijom, imajući u vidu nastojanja da se unaprede aktivnosti u vezi sa energetskom bezbednošću i dekarbonizacijom, uključujući i moguće zajedničke napore u sektoru nuklearne energije prema najvišim međunarodnim standardima bezbednosti, sigurnosti i neproliferacije“.

U razgovoru je učestvovao i ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil.

  • Mike

    26.5.2022 #1 Author

    Upropastiće i SAD 🤣🤣🤣EPS mala beba.😂

    Odgovori

  • kaćica

    26.5.2022 #2 Author

    Otkud sada saradnja sa Amerikom.Verovatno imaju neku korist od nas.

    Odgovori

  • NINO

    27.5.2022 #3 Author

    Ova kad nesto kaze, tako to bude sve ono sto kaze predsednik, tacno doslovce. Ne moze se snaci sama…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    27.5.2022 #4 Author

    Ne treba nam saradnja sa njima!

    Odgovori

  • MAJALG

    27.5.2022 #5 Author

    Koliko ova zena tezi saradnji sa USA, to je neverovatno, iz svih primera se vidi da je pro americki orijentisana, naravno za licnu korist.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.5.2022 #6 Author

    Cim je saradnja sa Amerikom,tu nesto ne valja…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...