Zorana Mihajlović razgovarala sa rumunskim ministrom energetike

Prioriteti Srbije su povezivanje u gasnom sektoru i izgradnja novih kapaciteta

SrbijaVesti

23.5.2022 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Prioriteti Srbije su povezivanje u gasnom sektoru i izgradnja novih kapaciteta Prioriteti Srbije su povezivanje u gasnom sektoru i izgradnja novih kapaciteta
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je u Bukureštu sa rumunskim ministrom energetike Danjielom Virdžilom Popeskuom (Virgil-Daniel Popescu) o realizaciji zajedničkih projekata, unapređenju... Prioriteti Srbije su povezivanje u gasnom sektoru i izgradnja novih kapaciteta

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je u Bukureštu sa rumunskim ministrom energetike Danjielom Virdžilom Popeskuom (Virgil-Daniel Popescu) o realizaciji zajedničkih projekata, unapređenju saradnje dve države u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) i izgradnji gasne interkonekcije.

Tim povodom Mihajlović je naglasila da su za Srbiju prioriteti povezivanje u gasnom sektoru i izgradnja novih energetskih kapaciteta.

„Srbija je ove godine počela izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad, koji će nam omogućiti da dobijamo gas i iz LNG terminala u Grčkoj i gas iz Azerbejdžana, ali je naš plan da se povežemo gasovodima i sa drugim susedima, da napravimo gasnu mapu povezanosti, jer je to jedini način da budemo bezbedni u ovom sektoru“, istakla je Mihajlović, prenosi Beta.

Ministarka je najavila da će ove godine biti urađena projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju transportnog gasovoda Mokrin – rumunska granica u dužini od 12,8 kilometara.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

„Izgradnjom ove interkonekcije dobićemo mogućnost povezivanja gasnim sistemom Transgaz u Rumuniji i gasovodom Brua“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, cilj je da se smanji proizvodnja energije iz prljavih goriva i poveća procenat kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste OIE.

„U našem novom investicionom planu vrednom više od 35 milijardi evra, pored izgradnje hibridne hidroelektrane Đerdap 3, želimo i nove solarne i vetroelektrane“, rekla je Mihajlović.

Potvrdila je da postoji obostrano interesovanje za realizaciju projekta Đerdap 3 i da je to projekat koji će unaprediti regionalnu energetsku bezbednost i stabilnost.

„U planu je i izgradnja vetroparka i solarne elektrane kao kombinacije plutajućih i solara na zemlji. Đerdap 3 bi praktično postao hibridna reverzibilna hidroelektrana, jedinstvena u Evropi“, zaključila je Mihajlović.

  • Milovan94

    23.5.2022 #1 Author

    Izgradnja novih kapaciteta u ovoj situaciji je baš potrebna.

    Odgovori

  • kaćica

    23.5.2022 #3 Author

    Lepo je sto se o tome misli.

    Odgovori

  • Milisavka

    23.5.2022 #4 Author

    Ako se uzme u obzir trenutna situacija ovo će nam puno znaciti

    Odgovori

  • VERA

    23.5.2022 #5 Author

    Samo obećanja, nikako da povećaju kapacitete.iz reči pređite na dela.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    24.5.2022 #6 Author

    Ako ovo bude realizovano, to će biti odlično.

    Odgovori

  • NINO

    24.5.2022 #7 Author

    Mislimvda ova samo stoji i prica, a predsednik resava njene zadatke 😂

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.5.2022 #8 Author

    Vise je nego potrebna izgradnja novih kapaciteta,verujem da ce nesto uciniti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...