Podstanari u SAD ostali bez zaštite od iseljavanja

Milionima Amerikanaca preti izbacivanje na ulicu

SvetVesti

2.8.2021 15:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Milionima Amerikanaca preti izbacivanje na ulicu Milionima Amerikanaca preti izbacivanje na ulicu
Zabrinutost u SAD raste nakon što je 1. avgusta istekao nacionalni moratorijum na iseljenja iz stanova tokom pandemije korona virusa, jer bi milioni Amerikanaca... Milionima Amerikanaca preti izbacivanje na ulicu

Zabrinutost u SAD raste nakon što je 1. avgusta istekao nacionalni moratorijum na iseljenja iz stanova tokom pandemije korona virusa, jer bi milioni Amerikanaca mogli već u ponedeljak da postanu beskućnici.

Moratorijum na prinudna iseljenja istekao je u subotu u ponoć, što je pokrenulo borbu za realizaciju milijardi dolara zaostale pomoći za iznajmljivanje stanova, prenosi Al Jazeera. Zakupci su bili zaštićen od deložacija nakon što su prošle godine američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) uveli moratorijum, kako bi zadržali ljude u svojim domovima tokom pandemije.

Poslanici Kongresa nisu uspeli da izglasaju produženje zaštite, a samo tri milijarde pomoći stiglo je do domaćinstava od ukupno 25 koliko je dodeljeno državama i lokalnim zajednicama početkom februara. Novac uglavnom nije stigao do onih kojima je namenjen zbog proceduralnih razloga. Istekom moratorijuma, više od 3,6 miliona Amerikanaca je u opasnosti od iseljenja, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP

Situacija će se razlikovati među državama u zavisnosti od toga da li je uspostavljena zaštita od iseljenja na državnom i lokalnom nivou. U nekim delovima SAD stanodavci su uspeli da započnu proces deložacije još tokom moratorijuma i već imaju naloge za iseljenje, uglavnom na jugu SAD, prenosi Vox.

Vrhovni sud odlučio je prošlog meseca da neće produžiti podstanarima zaštitu od iseljenja po isteku važećeg roka. Da bi CDC to učinio potrebna su im jasna i specifična ovlašćenja Kongresa, putem novih zakona. Vašingtonska administracija osporila je prošle nedelje odluku Vrhovnog suda, tražeći od Kongresa da produži rok, ali za to nije bilo vremena pre odlaska na letnju pauzu, pa je moratorijum zvanično istekao.

Foto: Tanjug/AP

„Za ovo smo saznali tek juče“, rekla je u petak predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), nakon što nije uspelo usvajanje zakona kojim bi se produžio moratorijum na iseljenje. Prema njenim rečima nije bilo dovoljno vremena za zasedanje i postizanje potrebnog konsenzusa, ali će ovo pitanje biti razmotreno posle avgustovske pauze, prenosi CNN.

Neki zvaničnici Bele kuće pokušali su prošle nedelje u kasnoj fazi da preispitaju pravni potencijal predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da sam produži moratorijum, ali su im advokati administracije rekli da to nije moguće. Predlog zakona o produženju moratorijuma na iseljenje morao bi dobiti potvrdu i u Senatu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...