inflacija u japanu je mnogo sporija nego u zapadnim ekonomijama ali vlada se odlučila za podsticajnu meru

Minimalac u Japanu podignut na 7,3 dolara po satu

NovacSvetVesti

2.8.2022 08:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Minimalac u Japanu podignut na 7,3 dolara po satu Minimalac u Japanu podignut na 7,3 dolara po satu
Prosečna minimalna zarada u Japanu ove godine trebalo bi da raste rekordnim tempom, što je pozitivan razvoj događaja za napore premijera Fumija Kišide da... Minimalac u Japanu podignut na 7,3 dolara po satu

Prosečna minimalna zarada u Japanu ove godine trebalo bi da raste rekordnim tempom, što je pozitivan razvoj događaja za napore premijera Fumija Kišide da zaštiti domaćinstva od globalne robne inflacije.

Ministarstvo zdravlja je zvanično odobrilo preporuku svog potkomiteta da se prosečna minimalna plata za tekuću fiskalnu godinu koja se završava u martu 2023. poveća za 31 jen, ili rekordnih 3,3 odsto sa sadašnjeg nivoa, na 961 jen (7,30 dolara) po satu, prenosi Reuters.

Kišida računa da će to povećanje doprineti njegovoj ključnoj politici distribucije bogatstva širim segmentima stanovništva kako bi japansku ekonomiju usmerio na održiv put oporavka.

Preporuku vladinog potkomiteta, koja se sačinjava svake godine i koja služi kao nacionalni standard za minimalne zarade, odobrila je šira komisija koju čine predstavnici menadžmenta i sindikata, kao i akademika.

Odluka o povećanju minimalnih zarada usledila je nakon godišnjih prolećnih pregovora, u kojima su velike kompanije ponudile povećanje plata za više od dva odsto, kako bi kompenzovale zaposlene zbog inflacije koja gura troškove naviše.

Visinu minimalnih zarada sada utvrđuje vlada za razliku od prolećnih pregovora, u kojima se plate direktno određuju između korporativnog menadžmenta i sindikata.

Vlada je postavila cilj da podigne srednju prosečnu minimalnu zaradu na 1.000 jena ili više „što je pre moguće“.

Prosečne plate u Japanu jedva da su porasle od 2000. godine uprkos zategnutom tržištu rada pošto je smanjena inflacija dala kompanijama – od kojih su mnoge oprezne u pogledu povećanja fiksnih troškova – izgovor da odugovlače sa povećanjem plata.

Ali to se menja jer rastući troškovi uvoza, vođeni ograničenjima ponude i ratom u Ukrajini, podstiču inflaciju primoravajući sve više firmi da podižu cene robe.

Osnovne japanske potrošačke cene porasle su za 2,2 odsto u junu u odnosu na godinu ranije, što je mnogo sporije nego u mnogim zapadnim ekonomijama, ali su ostale iznad cilja centralne banke treći mesec zaredom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...