realizacija raznih programa i projekata

Ministar privrede Srbije sa ambasadorom EU o finansijskoj podršci preduzećima

EUSrbijaVesti

20.12.2022 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ministar privrede Srbije sa ambasadorom EU o finansijskoj podršci preduzećima Ministar privrede Srbije sa ambasadorom EU o finansijskoj podršci preduzećima
Ministar privrede Srbije Rade Basta i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre (Emmanuel Giuffre) razgovarali su u utorak o dosadašnjoj saradnji u oblasti privrede,... Ministar privrede Srbije sa ambasadorom EU o finansijskoj podršci preduzećima

Ministar privrede Srbije Rade Basta i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre (Emmanuel Giuffre) razgovarali su u utorak o dosadašnjoj saradnji u oblasti privrede, napretku Srbije na evropskom putu i o finansijskoj podršci malim i srednjim preduzećima, saopštilo je to ministarstvo.

Basta je istakao dobru saradnju ministarstva privrede i Delegacije EU u Srbiji i izrazio zahvalnost na podršci koju EU pruža ministarstvu privrede kroz različite programe i projekte.

EU je, kako je rekao, prvi i najveći privredni partner, a kompanije iz EU najveći investitori u Srbiji koja je izabrala svoj put, a to je evropski put.

Ministarstvo privrede spremno je da nastavi saradnju sa EU na programu „Srbija i EU – Oprema za privredu“, dodao je Basta.

Ministarstvo privrede će kroz ovaj program nastaviti aktivno da podržava mala i srednja preduzeća, sa naglaskom na digitalizaciju i zelenu tranziciju.

Sagovornici su se saglasili da su prioritetne teme od zajedničkog interesa bliža saradnja i podrška Delegacije EU ministarstvu privrede u nekoliko ključnih oblasti – sprovođenje reformi upravljanja privrednim subjektima u državnom vlasništvu, podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i razvoj ženskog preduzetništva.

Žofre je izjavio da njihovi projekti doprinose ekspanziji srpske privrede kroz podsticanje otvaranja novih radnih mesta i inovacija, kao i kroz podršku reformi zakonodavstva.

„Ponosan sam što EU pruža tehničku i finansijsku podršku hiljadama malih i srednjih preduzeća u cilju povećanja njihove poslovne efikasnosti i konkurentnosti, uz istovremeno smanjivanje uticaja na životnu sredinu i unapređenje bezbednosti na radu“, rekao je Žofre.

Prema njegovim rečima, mala preduzeća su okosnica srpske privrede i uz njihovu kontinuiranu podršku vode Srbiju ka ostvarenju njenog ogromnog potencijala rasta.

Žofre je rekao da u vreme energetske krize, EU izdvojila 165 miliona evra za Srbiju za finansiranje opreme za preduzeća. Manja i ranjivija preduzeća će ovim sredstvima moći da ublaže efekte rasta cena energenata, naveo je on.

  • Jovana24

    21.12.2022 #1 Author

    Pre ce biti da ce On i vlast strpati tu pomoc u dzepove, da se napune jos malo, a privreda kao i uvek propadati dalje vec 40 god., jer nije cilj da Srbija bude privredno jaka, vec da se sve proda, a primer je Vojvodina. Zapitajte se svi kakva je bila pre 40-50 god. a pogledajte danas, nema vise toliko plodnih zemljista…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...