Izdvojeno ukupno 132 miliona dinara

Otvoren javni poziv za program Pametni početak

InovacijePreduzetnikSrbija

20.12.2022 13:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Otvoren javni poziv za program Pametni početak Otvoren javni poziv za program Pametni početak
Fond za inovacionu delatnost objavio je poziv za perspektivne timove i mikro preduzeća da se prijave za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj svog prvog... Otvoren javni poziv za program Pametni početak

Fond za inovacionu delatnost objavio je poziv za perspektivne timove i mikro preduzeća da se prijave za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj svog prvog prototipa u okviru programa Pametni početak (Smart Start).

Učesnicima u programu su na raspolaganju finansijska i mentorska podrška u iznosu od 4,2 miliona dinara po pojedinačnom projektu. Maksimalni iznos finansiranja koji Fond za inovacionu delatnost dodeljuje po pojedinačnom projektu je do 3,6 miliona dinara (okvirno 30.000 evra).

Finansiranje dodeljeno od strane Fonda može pokriti maksimum 90 odsto ukupnih odobrenih sredstava projekta (ne uključujući mentorsku podršku). Minimum 10 procenata ukupnog budžeta projekta (ne uključujući mentorsku podršku) mora obezbediti podnosilac prijave iz drugih privatnih izvora, nezavisno od Fonda, u gotovini. Nefinansijska ulaganja, kako je naglašeno, neće biti prihvaćena.

Dodatno, svi korisnici programa će dobiti 600.000 dinara (okvirno 5.000 evra) dodatnih sredstava koja su opredeljena za mentorsku podršku.

„Sa 90 odsto učešća od strane Fonda u okviru ovog programa olakšava se sprovođenje prve faze istraživanja tržišta, razvoja minimalno održivog proizvoda (MVP) ili usluge, uspostavljanja poslovnog modela i početak pripreme za sledeću fazu prikupljanja finansijskih sredstava“, objašnjavaju iz Fonda.

Dodaju da je cilj programa Pametni početak da pruži podršku najperspektivnijim timovima u nastojanju da validiraju poslovne ideje i demonstriraju korisnost svojih proizvoda/usluga/tehnologija, kroz razvoj prvog prototipa ili MVP-a.

Sredstva za realizaciju ovog javnog poziva obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u ukupnom iznosu od 132 miliona dinara.

Trajanje projekta u okviru programa Pametni početak može biti minimum četiri, a najviše šest meseci.

Rok za dostavljanje prijava inovativnih projekata je 28. februar 2023. godine do 12 časova. Tim ili preduzeće može da dostavi samo jednu prijavu u okviru ovog Javnog poziva. Da bi se uzela u razmatranje i bila procenjena, potrebno je da bude dostavljena u elektronskoj formi putem Fondovog internet portala.

Zbog međunarodnog procesa evaluacije, podnešena prijava mora biti na engleskom jeziku. 

Dodatni detalji u vezi sa procesom prijavljivanja i procene nalaze se na sajtu Fonda u Priručniku programa i novoj dokumentaciji (decembar 2022).

 • MIŠKOVIĆ

  21.12.2022 #1 Author

  Ovakve projekte treba koristiti. Mali biznisi su budućnost. Na početku je pomoć i mentorstvo najpotrebnije

  Odgovori

 • TATJANA

  21.12.2022 #2 Author

  Sigurno ce biti dobrih i korisnih projekata

  Odgovori

 • GOCA BG

  21.12.2022 #3 Author

  Ovakvih projekata treba da bude sve vise,malim preduzecima u zacetku ovakva pomoc ce biti velikog znacaja…

  Odgovori

 • N.N.

  22.12.2022 #4 Author

  Svaka cast za projekat

  Odgovori

 • maric

  23.12.2022 #5 Author

  Lep podsticaj i nada u bolju budućnost. Zaista lep i koristan projekat, i neka ih bude sve više.

  Odgovori

 • LUKA

  25.12.2022 #6 Author

  Odlican projekat treba iskoristiti

  Odgovori

 • FRUIT04

  25.12.2022 #7 Author

  Odlicno za pocetnike, treba iskoristi.

  Odgovori

 • Gaga45

  5.2.2023 #8 Author

  Nadam se da ce ovaj projekat lepo da iskoriste

  Odgovori

 • Tina

  26.2.2023 #9 Author

  Ta sredstva treba sto bolje upotrebiti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...