upoznavanje sa projektom elektroenergetske interkonekcije Egipat-Grčka

Ministarka energetike sa predsednikom Copelouzos grupe o mogućoj saradnji u oblasti OIE

SrbijaVesti

28.2.2024 18:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ministarka energetike sa predsednikom Copelouzos grupe o mogućoj saradnji u oblasti OIE Ministarka energetike sa predsednikom Copelouzos grupe o mogućoj saradnji u oblasti OIE
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predsednikom grčke Copelouzos grupe Dimitrisom Kopeluzosom, o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE),... Ministarka energetike sa predsednikom Copelouzos grupe o mogućoj saradnji u oblasti OIE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predsednikom grčke Copelouzos grupe Dimitrisom Kopeluzosom, o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), kao i snabdevanju prirodnim gasom, saopštilo je to ministarstvo.

Glavna tema sastanka bilo je upoznavanje sa projektom elektroenergetske interkonekcije Egipat-Grčka (GREGY), koji ima za cilj povezivanje ove dve zemlje podmorskim kablom dužine 950 kilometara, kako bi bila omogućena proizvodnja i prenos zelene energije do zemalja EU, prenosi Beta.

„Srbija je prihvatila viziju EU u oblasti energetike i klime, a našim strateškim dokumentima odredili smo naš put u energetskoj tranziciji, koji treba da obezbedi ravnotežu između interesa za energetskom sigurnošću i nezavisnošću i za smanjenje emisije štetnih gasova, kroz povećanje učešća OIE u energetskom miksu“, rekla je Đedović.

Dodala je da je cilj Srbije da do 2030. godine ima 45 odsto učešća OIE u proizvodnji električne energije, što podrazumeva značajne investicije u nove proizvodne kapacitete.

Imajući u vidu, kako je rekla, centralni položaj Srbije i njenu poziciju tranzitne zemlje, „radi se na povezivanju sa susedima i u oblasti snabdevanja prirodnim gasom i u prenosu električne energije, a sa pažnjom se prate svi projekti koji imaju za cilj povećanje energetske sigurnosti i diverzifikaciju snabdevanja u Jugoistočnoj Evropi“.

Poseta predsednika Copelouzos grupe usledila je nakon nedavno održanog Srpsko- grčkog poslovnog foruma, kojem su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Grčke Kirijakos Micotakis, na kojem je iskazana obostrana zainteresovanost za dalje unapređenje ekonomskih odnosa dve države.

Kopeluzos je rekao da projekat GREGY predviđa ukupno 9,5 GW vetroelektrana i solarnih elektrana na teritoriji Egipta i podmorskog kabla od 3.000 megavata koji će omogućiti prenos proizvedene zelene energije iz Egipta u Grčku i dalje do drugih evropskih zemalja.

Na sastanku kojem je prisustvovao i direktor grčke kompanije Gastrade Kostis Sifnaios, razgovarano je i o planovima Srbije za diverzifikaciju snabdevanja prirodnim gasom, koje uključuje i korišćenje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksanropolisu, koji bi na proleće trebalo da postane operativan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...